Judecătorii Curţii Constituţionale au arătat, în decizia privind neconstituţionalitatea legii referitoare la statutul aleşilor locali, că aceştia nu mai au legitimitatea de a-şi continua activitatea după o condamnare definitivă, care determină pierderea integrităţii - element fundamental al mandatului electiv.
În iulie 2004, România abia ieşise din nişte alegeri locale, iar ambasadorul american Michael Guest, aflat la finalul mandatului, făcea, într-un interviu pentru publicaţia de limbă engleză Nine O’clock care apărea la Bucureşti, o comparaţie între cum se comportau politicienii din SUA şi România în relaţia cu electoratul. E drept că în cei 12 ani scurşi de atunci s-au schimbat multe în politica noastră, dar la fel de multe au rămas la fel, aşa că spusele lui Guest sunt încă de actualitate.
“Nu se pot compară (modul de a face politică din cele două ţări – n.red) , însă contrastele sunt foarte clare. Uitaţi-vă la alegerile locale recente. Sunt absolut fascinat de cum se arată cu degetul în cadrul PSD în legatură cu cine e vinovat de pierderile din alegeri. Un prieten român a comentat asta spunând că parcă ar fi un proces regizat de tip comunist. Hah! Tind să cred că seamănă mai mult cu un film vechi cu un ţăran care trebuia să fie aruncat într-un vulcan.
În America e clar că există candidaţi care câştigă datorită personalităţii lor puternice. Însa de asemenea poziţiile candidaţilor asupra problemelor sunt enunţate clar iar vederile lor reflectă filosofii diferite de guvernare. Cei care pierd alegerile tind să înţeleagă că au pierdut deoarece alegătorii au crezut că promisiunile lor nu sunt credibile sau pentru că alegătorii nu sunt de acord cu priorităţile lor. Alegătorii îi sancţionează iar apoi liderii locali ai partidului încearcă să găsească o cale de a repoziţiona partidul pentru alegerile următoare. Atenţia cade pe rafinarea mesajului şi modul de prezentare, iar apoi cum să ajungă acest mesaj la alegători - nu este vorba de o ofertă a unui sacrificiu pentru recâştigarea poziţiei.
Observaţi ca m-am referit la liderii locali ai partidului. Politica de aici pare să fie mult mai centralizată decât este în America. În SUA, noi tindem să credem că cetăţenii locali sunt în cea mai bună poziţie de a veni cu soluţii pentru probleme. În general nu avem coaliţii, nici la nivel local nici la nivel naţional, de vreme ce sistemul nostru s-a dezvoltat în doua partide mari cu doua filosofii de guvernare diferite. Iar politica din America cuprinde mult mai mult aspectul responsabilităţii decât aici. Cei mai mulţi oficiali, de la primari la membrii Congresului, sunt aleşi direct, nu prin sistemul listelor de partid şi nu avem funcţii numite, cum este cea de prefect sau prim-ministru. Întalnirile consiliilor locale se referă la problemele care îi afectează pe cetăţeni, inclusiv propuneri pentru noi legi şi pentru modul de cheltuire a bugetului. Bineînţeles că există o disciplină de partid pentru anumite probleme cheie, însa în general congresmenii sunt mult mai liberi să voteze în acord cu propria conştiinţă, în acord cu ceea ce ei şi cetăţenii cred că este mai bine pentru districtul lor. În general toate acestea ăi fac pe oficialii noştri mult mai răspunzători în faţa alegătorilor”, spunea Guest.
Un parlamentar PSD habar nu avea ce îşi doresc alegătorii lui
Ambasadorul SUA continua povestea: “Ştiţi, la scurtă vreme după ce am ajuns în România, l-am întrebat pe un parlamentar cât de des îşi vizitează circumscripţia electorală destul de îndepărtată. A zis că nu foarte des: de fapt nici nu era din acea regiune la urma urmei şi era foarte ocupat în Bucureşti. Şi l-am întrebat care sunt problemele care îi preocupă pe alegătorii lui. A tăcut pentru multă vreme, ca şi cum nu ar fi înţeles întrebarea, iar apoi a început să spuna cât de mult îşi doresc cetăţenii acestei ţări o guvernare PSD deoarece guvernarea anterioară fusese rea.
Habar nu avea ce îşi doresc alegătorii lui! O să-mi amintesc întotdeauna aceasta conversaţie - am întalnit alţi politicieni cu aceeaşi abordare, de ambele părţi ale spectrului politic, deşi am găsit şi excepţii.
În contrast, cunosc un congresmen american care zboară în fiecare vineri in Wyoming ca să fie alaturi de alegătorii săi. Asta înseamna aproape 3000 de mile. Stă până luni şi se întoarce la Washington. Alte 3000 de mile! În fiecare săptâmână vizitează alţi alegători. Asta îl ajută să cunoască problemele locale şi este mai eficace în a-i ajuta pe oamenii care l-au ales să-i reprezinte. Chiar admir aceasta abordare - reprezintă esenţa democraţiei”.