Imediat după momentul alegerilor regionale din Austria, cancelarul va fi obligat să-şi schimbe atitudinea faţă de problema aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen - sau poate şi mai devreme decât s-ar crede, scrie jurnalistul Oliver Grimm de la diepresse.com.
Nu fac pariuri. Dacă aş face-o totuşi, aş paria pe ideea că guvernul federal şi-a provocat singur dezastrul (mai precis: ÖVP, căruia partenerii ecologişti i-au dat undă verde) cu veto-ul împotriva aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, problemă ce s-ar putea rezolva deja chiar şi în februarie. Și anume, datorită următoarelor considerente:
În primul rând, probabil că între timp cancelarul federal şi-a dat, se pare, seama ce greşeală a comis cu acest NU atât sieşi, cât şi Republicii. Şi nu doar pentru că nişte pro-europeni bine-intenţionaţi ca autorul acestor rânduri au încercat să-i aducă aminte de frumuseţea, bunătatea şi adevărul pe care le reprezintă realizarea unirii europene. Ci pentru că între timp i se transmite din partea companiilor care activează cu succes într-una din cele două ţări, în general din Europa Centrală şi de Est, cu rezultate pozitive în favoarea poporului, demonstrând caracterul absurd al acestei blocade.
În România, veto-ul austriac a declanşat o atmosferă relativ dură faţă de Austria, dar a alimentat de asemenea şi legăturile dubioase dintre concernele austriece şi politica din România. Oricum, cancelarul va fi în noul an ocupat până peste cap cu a explica locuitorilor cum trebuie menţinut modelul bunăstării autohtone în urma întreruperii totale a fluxului de gaz rusesc. În asemenea vremuri nu este de recomandat să te faci nedorit cu produsele tale destinate pentru export pe principalele pieţe ale economiei interne. Lucrurile depind, cum se întâmplă veşnic în politică, de sincronizare. (Rador)