Este evident că, după pandemia de coronavirus, lumea se va schimba profund. China, care a reușit în mare parte să țină răspândirea coronavirusului sub control, pare gata să redevină o forță economică de prim rang. E o amenințare de care Donald Trump pare conștient și de aceea încearcă să repornească economia cu orice preț. Cine va câștiga această luptă cu miză mondială, se întreabă ziarul turcesc Sabah.
“Uneori oamenii nu văd ce le vor aduce în viitorul apropiat marile evenimente din prezent - scria John Reed în cartea "Cele zece zile care au zguduit lumea" despre Revoluția din 1917. Când era atacat Palatul de Iarnă, oamenii din alte cartiere ale St. Petersburgului nu știau ce se va schimba în viețile lor, mergeau la teatru, făceau cumpărături. Sau cei care își petreceau zilele și nopțile la cazinourile din Havana își dădeau seama cum va schimba Castro înfățișarea Cubei?
Prietenul meu Hasan Basri Yalçın scria că "Statul este văzut ca un adăpost. Performanța puterii este definitorie. Cei care pot gestiona situația și crizele ulterioare și care pot genera încredere vor deveni adevărata putere. În țările în care situația va fi gestionată prost, tensiunile politice se vor accentua și vor continua".
OCDE este pesimistă
Este clar că trebuie văzut cum va evolua economia după această epidemie de coronavirus... De exemplu, Jocurile Olimpice, programate să aibă loc la Tokio în luna iulie, au fost amânate un an... Potrivit secretarului general al OCDE, Angel Gurria, șocul pe care l-a resimțit economia este mai puternic decât o criză economică. Va dura mulți ani pentru ca economia mondială să își revină.
Cea mai mare economie
Cum va fi lumea de după coronavirus? De exemplu, în 2050, cea mai mare economie mondială de acum - America - va fi pe locul doi sau trei. Japonia va trece de pe locul 4 pe locul 8, Germania va coborî din poziția 5 în poziția 9. China ar putea fi cea mai mare putere economică, iar țări precum Rusia, India sau Brazilia se vor afla pe poziții fruntașe.
Nu prea ne dăm seama
Toate aceste socoteli arată că lumea de mâine va fi diferită de cea de azi. Iar noi vom urmări evenimentele doar din perspectiva închiderii în casă sau a evitării infectării. Acest context ar putea reduce aproape spre zero viteza de creștere mondială și ar putea duce spre 20-30% rata șomajului.