Un proiect de lege ar putea ajuta să intre în legalitate pe toți șmecherii care au construit vile sau case de vacanță prin păduri, distrugând fără discernământ zone întregi.
Pentru că nu era suficientă exploaterea industrială excesivă a lemnului, care a despădurit suprafețe uriașe, un grup de 37 de deputați PSD a propus un proiect de lege care permite defrișarea pădurilor pentru spații de agreement, prin trecerea lor în intravilan.
Proiectul promovat de PSD permite, prin planuri urbanistice, schimbarea destinației terenurilor cu păduri în ”zone de primire turistică” sau ”terenuri de recreere și agreement” și legalizează defrișările.
Proiectul de lege este atât de periculos încât e respins categoric chiar de ministrul de resort din Guvernul Ponta. Doina Pană, doamna căreia Victor Ponta i s-a adresat cu ”FĂ!”, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, a declarat public că se va opune vehement acestei inițiative.
Argumentele pe care le propun inițiatorii proiectului de lege nu prea au nici logică economică, având în vedere că niciodată stațiunile montane nu sunt pline până la refuz săptămâni în șir, astfel încât să fie nevoie neapărat de defrișări, pentru a crește numărul spațiilor de cazare și agrement.
Proiectul de lege ar putea avea totuși o utilitate importantă, nedeclarată public.
Din declarațiile de până acum ale politicienilor implicați în promovarea acestei ințiative legislative nu rezultă că urmăresc așa ceva, dar prevederile gândite de inițiatori se potrivesc de minune peste un anumit tip de situație. Dezbaterea publică pe tema aceasta mi-a adus aminte de o plimbare pe care o făcusem anul trecut pe Muntele Semenic, în zona stațiunii Crivaia, unde este un lac superb înconjurat de păduri.
Toată copilăria am colindat acele păduri și cunosc foarte bine locurile. Nu existau alte construcții în afara spațiilor de cazare amenajate pe malul lacului de intreprinderile comuniste cele mai mari din Reșița, o cabana pentru elevi și cabanele pădurarilor.
Nu mai fusesem prin zonă de câțiva ani buni, așa că m-au lovit brusc schimbările făcute acolo de tot felul de șmecheri. A apărut un veritabil cartier de vile și case de vacanță adânc înfipt în pădure. De ”la șosea” nu se văd proporțiile ”dezvoltării”, dar imaginile din satelit, stocate de Google Earth în 2010 expun numărul mare de clădiri apărute prin pădure. Astăzi, după alți patru ani, probabil că sunt și mai ulte construcții. Indiferent ce vor spune acum proprietarii lor, este evident că toate aceste construcții au fost făcute după defrișări.
Situația este întâlnită, cu siguranță, în toți munții României unde șmecherii au construit în pădure dincolo de limita legii, cu complicitatea angajaților statului care ar fi trebuit să-i blocheze.
Privită din mijlocul oricărui cartier de vile și cabane răsărit ilegal prin pădure, inițiativa celor 37 de parlamentari PSD începe să capete o logică clară. Legea permite șmecherilor care au contruit ilegal să intre în legalitate. Doar cabanele lor sunt ușor de declarat ”spații de agrement și cazare”.
Proiectul de lege este extrem de periculos și pentru viitor. Până acum distrugerea pădurilor în zone turistice era limitată de capacitatea șmecherilor de a corupe, pentru a putea să-și ridice cabanele. Eliberați de spaima că se pot trezi cu DNA la ușă, funcționarii statului corupți și șmecherii cu bani care vor vile în pădure vor putea să treacă la afaceri în stil mare.
Proiectul este cu atât mai periculos cu cât vizează zone aflate în apropierea localităților și transferul juridic al pădurilor în intravilan. Zone care ar putea să fie serios afectate de diverse fenomene ale naturii, dacă dispar suprafețe mari din pădurile apropiate. Nu e nevoie să faci studii aprofundate pentru a pricepe că defrișările au consecințe din cele mai grave asupra comunităților care trăiesc în aceste zone.
Este de văzut ce se va întâmpla cu acest proiect. Opoziția pe care o manifestă public ministrul Doina Pană nu este foarte relevantă, dacă o privim numai prin prisma acelui ”FĂ!” total lipsit de respect adresat de prim-ministrul Victor Ponta în lectica pneumatică. Un simplu ”Fă, Doina, termină cu prostiile!” poate rezolva problema lipsei aprobărilor din partea ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.
Un rol important pot juca activiștii și organizațiile eco. Până acum nu i-am văzut în stradă, deși această inițiativă legislativă poate produce infinit mai multe daune decât cele pentru care s-a protestat în cazul proiectului Rosia Montană. Poate afecta toate zonele cu păduri din România, toate localitățile aflate în astfel de zone.
Mă așteptam să văd deja convocările în rețele sociale pentru duminica aceasta. Am dat numai peste poze de pe plaja din Vama Veche.