Comentariu de ION CRISTOIU: Cum poate deveni România imună la diversiunile rusești

Luni seara, la Jocuri de putere, de pe Realitatea Tv, îi spuneam lui Rareș Bogdan că dezastrul din Ucraina își are principala cauză în statul de drept șui și pipernicit.

Crimeea n-ar fi ajuns să fie cucerită printr-o acțiune rusească de puterea unui clipit de pleoape, dacă acolo, în respectivul teritoriu ucrainean, instituțiile statului ar fi funcționat. În Crimeea, ca și în Ucraiana de Est, ca și la Kiev, de altfel, își spun cuvîntul Oligarhii. Ca și România, Ucraina e feudalizată, împărțită între oligarhi, care dețin armată, poliție, presă și politicieni.

 

Nici provocările sîngeroase de pe Euromaidan, nici lovitura de stat prin care președintele legitim a fost alungat de la putere, nici luarea cu asalt a instituțiilor din Estul Ucrainei, n-ar fi fost posibile dacă statul ucrainean ar fi fost puternic.

 

Spuneam la Realitatea Tv că Rusia a acționat în Crimeea și acționează în Estul Ucrainei apelînd la diversiuni. Da, dar aceste diversiuni ar fi fost un eșec net dacă Ucraina ar fi fost un stat și nu o plăcintă cu oligarhi pe post de miez de nucă.

 

De aceea – spuneam, replicînd într-un fel belicoșilor de la noi, doritori de sînge românesc vărsat de dragul ucrainenilor – ceea ce trebuie să facă România în perioada următoare e să întărească statul de drept. Asta înseamnă în principal demantelarea feudelor PSD-iste de baroni locali, sprijinirea DNA, scoaterea presei de sub puterea banului mînjit,pentru că a fost obținut de moguli prin jefuirea țării.

 

Marți, 29 aprilie 2014,  un nou emisar american – Hoyt Yee –  a venit la București pentru a ne avertiza din nou că întărirea statului de drept e o chestiune de interes național, deoarece ea ne garantează  imunitatea la diversiunile Rusiei.

 

Citez din Evenimentul zilei: “Secretarul de Stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe ţări din Europa, nu numai din Europa Centrală, ci şi din Balcani, ţări care au instituţii slabe, care au un stat de drept slab, care au instituţii juridice care nu sunt complet independente, care au instituţii media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a menţionat aceste instituţii este acela că secretarul de Stat, Guvernul SUA consideră că ţările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independenţa, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina”, a declarat Hoyt Yee.

Oficialul american a subliniat că este important că “ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpără infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţă, pentru a câştigă controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului”.

De  la întîlnirea cu emisarul american a lipsit, dintre șefii de partide, Victor Ponta.

Întîmplător? Evident, nu.

Pentru că Victor Ponta și Famiglia sa se dau peste cap să slăbească statul de drept în România.

Făcînd astfel jocul Rusiei!