Cum petrec Crăciunul în stil american cei 40 de rezidenți ai unui centru de îngrijire a bătrânilor

Dacă pentru unii dintre vârstnici, Crăciunul este doar o zi din an care le reamintește cât sunt de singuri, pentru cei 40 de seniori care locuiesc la nursing home-ul din Săftica, un centru de îngrijire a vârstnicilor de cinci stele, nașterea lui Iisus este cu adevărat un prilej de bucurie

Sunt bătrâni, dar zâmbesc la fel de sincer ca și copiii de cinci ani când primesc un cadou de Crăciun. Pentru cei 40 de rezidenți ai luxosului azil de recuperare medicală, de la Săftica, denumit mai pompos nursing home, Crăciunul este prilej de reîntoarcere în copilărie și de adunare a întregii familii la masă.

Ritualul împodobirii bradului în Ajun, seri de colinde și nelipsitul „Secret Santa”, reinterpretat românește, sunt ingredientele rețetei de Sărbători.

În nursing home-ul aflat la 15 kilometri de București, se dă startul pregătirilor pentru Sărbători încă de la începutul lui decembrie, pentru ca ultimele zile din an să fie perfecte. Întrucât conceptul în jurul căruia este construit centrul este socializarea și independența, de 8 ani, de când există nursing home-ul, de Sărbători, conform tradiției, rezidenții petrec Crăciunul la Săftica, unde se bucură împreună de bunătăți tradiționale și de cadouri.

Ingineri, profesori, avocați

Cei mai mulți copii ai rezidenților, care locuiesc în străinătate, se întorc acasă pentru a petrece Crăciunul cu părinții la nursig home. Iar dacă până atunci seniorii erau gazdele care duceau greul pregătirilor, astăzi se bucură de sărbători tihnite.

Majoritatea rezidenților - sexagenari, septuagenari și chiar nonagenari – sunt foști profesori, avocați, ingineri sau personalități cunoscute, și au venit aici tocmai pentru a scăpa de singurătatea specifică vârstei și pentru a-și recâștiga vitaliatea, nu doar prin asistență medicală de tip nursing, ci și prin grija personalului specializat în astfel de servicii și prin multitudinea de activități recreaționale. Nursing home-ul a devenit astfel „acasă”, o imagine departe de cea a azilelor de bătrâni în care vârstnicii trăiesc drame, sunt maltratați sau abandonați. Și nu e de mirare, având în vedere că într-un singur loc, au toate facilitățile necesare vieții de zi cu zi, astfel încât să se simtă ca acasă: restaurant, bar, cinema, coafor și salon de înfrumusețare, Internet-Caffe, bibliotecă și oază verde ce se întinde pe 10.000 de mp.

Crăciun în familie, regula din nursing home

În preajma Crăciunului, seniorii de la Săftica se reunesc și împodobesc împreună bradul, pe ambianță de colinde, și desfac cadourile de sub brad. „În fiecare an, seara de Ajun este un moment emoționant pentru rezidenții noștri și pentru noi, deopotrivă. Le citesc în ochi bucuria readucerii aminte de vremea copilăriei, de colinde, de zile cu multe bucurii și multe daruri. Însă, de departe, cel mai frumos dar este prietenia, prietenia care îi leagă de vecinii lor de aici și care nu îi lasă nicio clipă să se simtă singuri”, spune dr. Viorica Russu, Nursing Manager One to One Nursing Home și cea care are grijă 24/7 de seniorii centrului.

Perioada Crăciunului, o sărbătoare a familiei prin definiție, este, adesea, un moment sensibil în viața vârstnicilor, întrucât le amplifică senzația de singurătate și de trecere a anilor, mai spune medicul. „Faptul că au aici o familie și că pot petrece timp de calitate împreună le dă încredere în ei înșiși și acel echilibru atât de necesar pentru menținerea vitalității la vârste înaintate. Iar terapiile ocupaționale le insuflă încredere în capacitățile lor, îi vindecă de sentimentul inutilității care îi încearcă pe mulți. În plus, am instituit aceasta regulă foarte apreciată, ca familiile rezidenților să poată petrece ziua de Crăciun la nursing home, împreună cu cei dragi, pentru ca seniorii noștri să se simtă exact ca acasă de Sărbători”, adaugă dr. Viorica Russu.

Camera de gardă pe fiecare etaj

Astfel, atmosfera dintr-un nursing home este cu mult diferită de cea dintr-un centru paliativ sau dintr-un azil de bătrâni obișnuit. Spre deosebire de un centru de îngrijiri paliative, unde ajung doar bolnavii în stadii terminale, la nursing home-ul de la Săftica ajung oameni care au nevoie de recuperare, fie după o fractură sau o intervenție chirurgicală și care într-o lună-maximum două, pleacă pe picioarele lor din centru, fie pentru o perioadă de convalescență post spitalizare. Unii dintre ei sunt oameni care suferă de singurătate și au găsit aici casa ideală, iar marea majoritate vin din cauza problemelor legate de vârstă.

Pe lângă serviciile hoteliere de calitate, rezidenții sunt monitorizați din punct de vedere medical și beneficiază de asistență medicală atât în scop preventive, cât și la nevoie. Poartă la mână permanent o brățară dotată cu un buton de panică pe care sunt încurajați să îl apese oricând au nevoie. Iar semnalul este transmis direct la medicii din camera de gardă de pe fiecare palier.

Cum a început povestea cu concept american

Nursing home-ul de la Săftica are la bază managementul de tip american. Ideea unui „nursing home” ca în Occident a luat naştere în urmă cu mai bine de 75 de ani. Cinci fraţi doctori, originari din Ardeal şi şcoliţi în străinătate, visau să-şi construiască un sanatoriu privat unde bătrânii să primească îngrijiri la cele mai înalte standarde. La sfârşitul anilor `50 au cumpărat pâmânt în afara Bucureştiului, Săftica de astăzi. Livada cu o sută de copaci, pe locul căruia se află astăzi „Nursing Home-ul”, a revenit noilor generaţii de doctori.

Dr. Viorica si Lucian Russu au emigrat la începutul anilor `80 în America, unde au lucrat timp de 15 ani în managementul unor spitale şi nursing-home-uri americane. Au văzut ce înseamnă îngrijire în sistem privat şi s-au întors în ţară, unde şi-au deschis o clinică, o serie de rezerve private în incinta câtorva spitale de stat şi o reţea de ambulanţe. Visul de-o viaţă s-a împlinit în 2007, când au deschis un centru pentru seniori, un concept unic în România, care oferă cazare de lux, servicii de ingrijire tip nursing, recuperare, şi activităţi reacreaţionale variate.

„Putem spune că avem aici un hotel ca cele dintr-o stațiune de odihnă, care se poate transforma în câteva minute într-o clinică medicală perfect adaptată la necesitățile unei schimbări rapide a stării de sănătate a rezidentului. Vechea gândire ne face să considerăm că azilul este locul unde vârstnicul este uitat și părăsit. Nursing Home-ul este locul care îți dă a doua șansă, locul care este un nou început. Singurul regret este că numărul locurilor într-o astfel de instituție este limitat”, adaugă dr. Viorica Russu. Costul lunar al cazării și îngrijirilor de tip nursing home se situează la 1.000 de euro pe lună.