Mersul la psiholog nu mai este demult un subiect tabu, la ora actuală sunt mulţi terapeuţi specilizaţi în foarte multe tehnici de lucru şi sunt răspândiţi foarte bine peste tot în ţară.
Odată ce ajungem la concluzia că suntem pregătiți sau că avem nevoie de terapie, tot ce trebuie să facem este să ajungem să găsim psihoterapeutul potrivit pentru noi, omul lângă care ne simțim în siguranță pentru a porni la acest drum.
Pentru a îmbrăţişa meseria de psiholog sau de psihoterapeut, sunt necesare câteva calităţi, cum ar fi intuiţie, capacitatea de a fi empatic, puterea de concentrare, flexibilitatea, creativitatea, răbdare, abilitatea de a asculta şi multe altele. De aceea, alegerea acestuia se face mai mult pe criterii subiective decât obiective. Iată câteva din acestea.
Criterii obiective
> Asiguraţi-vă că terapeutul are drept de liberă practică, că este acreditat de Colegiu Psihologilor din România. Acest lucru se verifică pe siteul instituției, printr-o simplă căutare în Registrul psihologilor (rup alfabetic general).
> La fel de important este dacă cabinetul acestuia este înregistrat la Colegiul Psihologilor din România, și acest lucru se poate verifica tot pe site- ul Colegiului, în Registru cabinete.
> Înainte de a intra în legătură cu acesta, prin intermediul internetului poţi citi CV-ul său de unde poţi afla informaţii legate de studiile sale şi experienţa pe care o are.
Criterii subiective
Aşa cum spuneam, suntem mai tentaţi să ne alegem psihologul mai degrabă după criteriile subiective, ceea ce înseamnă că luăm în calcul recomandarea prietenilor, modul în care se prezintă pe site sau pe pagina de Facebook, sau pur și simplu dacă ne plac pozele în care acesta apare.
Indiferent de modul în care ne alegem psihologul, se poate spune că există premise bune pentru colaborare dacă:
> încă de la prima convorbire telefonică, acesta se simte confortabil să stea de vorba cu tine;
> te simţi în siguranţă;
> simţi că poți avea încredere în acea persoană;
> simţi că terapeutul este respectuos, deschis şi sincer;
> simţi că nu eşti judecat şi criticat;
> simţi că eşti acceptat şi înţeles.
Dacă aţi trecut prin toate filtrele de mai sus şi ajungeţi să stabiliţi o întâlnire, este important să ştiţi de la început că, după prima şedinţă, aveţi tot dreptul să decideţi dacă veţi continua terapia cu cel pe care l-aţi cunoscut. Abia după o primă întâlnire puteți să vă faceți o idee cât mai concretă despre cel cu care urmează să începeți terapia. Din punctul meu de vedere, această întâlnire este importantă pentru că atât psihologul cât şi clientul pot lua o decizie în legătură cu evoluția terapiei.
Din perspectiva clientului, cred că sunt importante câteva aspecte pe care ar trebui să le observe la terapeut, cum ar fi:
> Aspectul psihologului din punct de vedere fizic și emoțional. La acest nivel este important să fie evaluat echilibrul și încrederea în sine și nu vârsta;
> În altă ordine de idei, este important dacă terapeutul este deschis și onest în ceea ce privește abilitățile, cunoștințele și limitele sale. Cu alte cuvinte, dacă este gata să admită că altcineva poate să fie un terapeut mai bun pentru tine și eventual chiar să-ți recomande un coleg;
> Dacă terapeutul evită să facă estimări în privința timpului de rezolvare a unei situaţii, este un semn bun. Vindecarea este un proces personal şi diferă de la caz la caz, chiar dacă inițial se pleacă de la diagnostic comun sau de la o problemă asemănătoare.
> Tendința terapeutului de a se considera un „guru” nu este un semn tocmai bun;
În timp ce clientul poate încerca o evaluare pe baza pașilor de mai sus, psihologul, la rândul lui, face o primă evaluare a situației clientului, a nevoilor și a așteptărilor acestuia pentru a stabili în ce măsură poate veni în întâmpinarea acestora.
De cele mai multe ori, la această primă ședință, cel care vorbește mai mult este clientul, fiind cel care își expune situația și, mai ales, motivul pentru care se află în cabinet. Discuția este una liberă ce trebuie să se bazeze pe sinceritate din partea celor două părți. Vreau să subliniez că psihologul va lucra cu ceea ce îi oferă clientul din punct de vedere al informațiilor, ceea ce înseamnă că informațiile trebuie să fie corecte și reale pentru ca intervențiile ulterioare ale psihologului să fie cât mai eficiente și corecte.