Cum îşi UCIDE PUTIN duşmanii

Unul dintre criticii virulenţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, fostul colonel FSB Aleksander Litvinenko era internat, în urmă cu zece ani, în stare gravă într-un spital din Londra. Fostului ofiţer al serviciului federal de informaţii al Rusiei, despre care se bănuia că fusese otrăvit cu thaliu în capitala Marii Britanii, îi căzuse părul.

Litvinenko fugise din Rusia în anul 2000, împotriva sa fiind instrumentate mai multe procese pentru corupţie. În 1998, Litvinenko s-a întâlnit cu Putin, pe atunci şeful FSB. Litvinenko susţinea că la acea întâlnire a avut un dialog dur cu Putin, după care s-au deschis sumedenie de procese împotriva lui.

 

Litvinenko povestea că s-a îmbolnăvit după o întâlnire cu o sursă, în timp ce investiga asasinarea ziaristei ruse Anna Politkovskaia. "Mă simt foarte rău. Nu m-am mai simţit niciodată aşa - ca şi cum viaţa mea atârnă de un fir de păr", declara Litvinenko pentru Sunday Times. Scotland Yard a refuzat atunci să ofere detalii, dar un purtător de cuvânt a declarat că poliţia anchetează "o otrăvire suspectă". "Nu au fost făcute arestări, iar ancheta continuă", preciza purtătorul de cuvânt.

Presa din insulă relata că Litvinenko a fost otrăvit cu thaliu, element chimic letal folosit în otrăvurile pentru şobolani şi insecticide şi cunoscut ca "praful moştenirii". Thaliul atacă sistemul nervos, plămânii, inima, ficatul şi rinichii. Toxina incoloră şi inodoră provoacă o cădere masivă a părului, vomă si diaree, iar un singur gram poate ucide un om.

Litvinenko s-a îmbolnăvit la începutul lunii noiembrie 2016, după ce luase prânzul, la Londra, cu un italian identificat sub numele de Mario. "Am comandat prânzul, dar el nu a mâncat nimic. Părea foarte nervos şi mi-a dat un document de patru pagini, pe care a vrut sa îl citesc imediat", a spus fostul spion rus. "Documentul conţinea o listă cu nume de persoane, inclusiv ofiţeri FSB, care ar fi avut legături cu asasinarea ziaristei", a adăugat el. "Probabil credeau că am să mor de inimă până în a treia zi", a mai spus Litvinenko pe patul de spital.

În ianuarie 2016, la Londra au fost date publicității concluzii le anchetei privind asasinarea fostului agent rus și critic al Kremlinului, Alexandr Litvinenko, în 2006, prin otrăvire cu poloniu 210.

Investigaţiile conduse de Robert Owen, fost judecător britanic la Înalta Curte, arată că asasinarea lui Litvinenko s-a comis, "cel mai probabil", cu acordul liderului de la Kremlin şi al generalului Nikolai Patruşev, fostul şef al FSB din perioada 2000-2008 şi actualul secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

“Sunt absolut convins că domnii Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun au pus poloniul 210 în ceaşca de ceai pe care domnul Litvinenko o servea la Pine Bar în 1 noiembrie 2006”, a arătat Robert Owen. “Probabil” Lugovoi şi Kovtun l-au otrăvit pe Litvinenko la indicaţiile FSB. Andrei Lugovoi, deputat în Duma de Stat, a respins concluziile raportului şi a calificat acuzaţiile la adresa sa drept absurde.

Alexandr Litvinenko a murit în noiembrie 2006 după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, substanţă care i-a fost administrată în ceaiul servit la Hotelul Millenium din capitala Marii Britanii, în compania foşilor spioni ruşi Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, cu trei săptămâni înainte de a se stinge.

Anna Politkovskaia, care critica politica Kremlinului în Cecenia, a fost împuşcată mortal de o persoană necunoscuta, în 7 octombrie 2006.

Cazul lui Litvinenko amintea de cel al preşedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, care s-a îmbolnăvit după o cină cu şefii serviciilor de securitate, în timpul campaniei prezidenţiale din 2004. Medicii au stabilit ulterior ca el fusese otravit cu dioxină.

Un alt caz asemănator este cel al disidentului bulgar Gheorghi Markov, ucis la Londra în 1978, în plin război rece, cu o umbrelă al carei vârf conţinea otravă, metoda devenind cunoscută ca "umbrela bulgărească".