Cum își pot salva românii Pavilionul de la Milano

Evenimentul zilei a prezentat în luna iunie starea de nemulțumire care domnește printre cei care au vizitat Pavilionul României de la Expo Milano 2015. Românii au reacționat.

Cu o ofertă redusă, ba chiar cu o arhitectură nepotrivită, spuneau vizitatorii, standul României nu se ridică la nivelul unui asemenea eveniment. Și nici nu ne-ar reprezenta. La acea dată, concomitent cu ancheta realizată de EVZ – „Indolența și sărăcia, imaginea României la cea mai mare expoziție mondială”, în spațiul virtual a circulat scrisoarea deschisă a lui Marius Tudosiei, un bucătar celebru, către Georgian Ghervasie, comisarul României pentru Milano. Autorul scrisorii își arăta dezamăgirea față de ceea ce se petrecea în Italia. „Am vizitat Pavilionul României la Expo Milano. Sper că niciodată nu ați fost nevoit să treceți, indiferent de motiv, printr-o astfel de umilință. Aș fi preferat să ne numărăm printre țările care nu au participat deloc, decât să ne prezentăm în asemenea dizgrație.(...) Am urcat temător spre restaurant. Auzisem de la alți români că nu e chiar bine, dar nu mă așteptam să fiu sugrumat de indignare”. Tudosiei trece în revistă toate deza măgirile de acolo, de la intrare până la mâncarea din farfurie. O ofertă simplistă, ca de cantină.

Propuneri

În urma acestor semnale, societatea civilă s-a mobilizat și a apărut o listă impresionantă de propuneri, în vederea îmbunătățirii imaginii României. Prin intermediul lui Marius Tudosiei propunerile au ajuns la Georgian Ghervasie. O avalanșă de idei, care arată că românii au o imaginație și o cultură, inclusiv gastronomică, de admirat. „Să schimbăm echipa de bucătari și să prezentăm la fiecare 2-3 săptămâni fiecare regiune a țării cu specificul gastronomic local. Să prezentăm (...) artizanatul românesc și pe artizani – ca o cale bună pentru vizitatori de a intra în atmosfera națională și chiar de a începe să înțeleagă specificitatea românească. (...) Un fel de «Magazin Românesc » care să includă elementele reprezentative pentru noi”. Este o listă impresionantă de produse: mierea de albine, fructe și legume bio, dulcețuri, siropuri, magiunuri, murăturile, păstrăv afumat în cobză de brad. Am ales câteva dintre rețetele propuse pentru restaurant: sarmale în oale de lut (ca tehnică) precum și în dovleac, tot felul de rețete din zona Deltei, prăjituri, cozonacul moldovenesc, plăcintele de toate felurile, balmoșul, „aici fiind concentrată toată tradiția păstorească românească” prezintă Tudosiei posibilitățile gastronomice. Avem cu ce ieși în față, numai că unii habar nu au!

Răspunsul comisarului

Comisarul Ghervasie răspunde românilor că „Pavilionul României este deschis sugestiilor și criticilor constructive”. El își arată „disponibilitatea ca propunerea de a prezenta fiecare regiune a țării la fiecare 2-3 săptămâni să fie realizată prin prezența unui masterchef în cadrul mecanismelor specifice Expo 2015 (precum Cooking Show) sau a unor evenimente dedicate(...) în cadrul Pavilionului”. Acceptă că ar putea sugera preferințele românilor operatorului italian, care are în gestiune restaurantul și zona de expunere de la parter, și i-ar putea facilita contactul cu producătorii români.