Locul comun al acestor zile este că așteptările pe care le au oamenii de la noul președinte sînt atît de mari, încît vor fi imposibil de împlinit. Mie mi se pare exact pe dos. Așteptările sînt atît de mari, încît pot fi împlinite. Totul este ca dl Iohannis să înțeleagă exact care sînt aceste așteptări.
Electorii din 2014 – cel puțin cei care au votat cu domnia-sa – așteaptă de la el să le mărească salariile și pensiile? Așteaptă de la el să scadă prețurile? Așteaptă de la el să le dea ajutoare sau subvenții? Așteaptă de la el, în cele din urmă, un nivel de trai mai ridicat? Sînt gata să pariez că cei care l-au votat nu așteaptă asta de la Iohannis. Dl Băsescu a fost ultimul președinte care a mai avut influență asupra deciziilor economice cu impact direct asupra nivelului de trai. De la sloganul ”Să trăiți bine!” din 2004 pînă la momentul 15 mai 2010 (anunțarea reducerii salariilor și pensiilor), dl Băsescu a asumat deschis decizia economică. Nu e în fișa postului, uzurpi puterea guvernului, ești un dictator! – i-au strigat opozanții. Ba implică-te, că de-aia te-am votat, că ne-ai promis că vom trăi bine! – i-au strigat susținătorii. Între aceste două tipuri de presiune, dl Băsescu a răspuns conform felului său de a fi. Dl Iohannis este cu totul altfel. Dl Iohannis nu este, nu vrea să fie, nu poate să fie și nici nu trebuie să fie dl Băsescu. Tocmai de aceea cred că, dacă românii nu vor trăi mai bine peste un an sau doi, nu-l vor blama pe dl Iohannis pentru asta. Or, celelalte așteptări, cele care chiar îl privesc pe dl Iohannis, altele decît așteptările de neîmplinit care se referă exclusiv la ”minuni” în nivelul de trai, sînt ușor de împlinit de către noul președinte.
Mai întîi, dl Iohannis trebuie să fie onest, serios, sobru, prezidențial în sens nemțesc. Nu doar că poate fi, dar așa și este! Apoi, va trebui să fie respectuos, să vorbească politicos și să nu dea senzația de abuz. Dl Iohannis este așa. În sfîrșit, va trebui să se țină departe (mai precis deasupra, nu de-o parte) de mizeriile politice autohtone – inclusiv de corupție. Iarăși, cred că dl Iohannis o poate face. Nu în ultimul rînd, noul președinte va trebui să caute consensul și nu reforma, consolidarea liniștită a statului de drept și un anume bun gust. Nu va trebui să fie spectaculos, nu va trebui să forțeze limitele, nici pe cele ale Constituției, nici pe cele de răbdare ale populației. Criza sistemului politic românesc s-a produs deja. Dl Iohannis va trebui doar să gestioneze cu calm reașezarea acestui sistem. Cîteva legi și o atitudine anume pot plasa România pe o altă orbită a civilizației politice. Acum, chiar se poate întîmpla!
Dl. Iohannis, altfel dornic să pună punct și să o luăm de la capăt, va trebui să știe că nici una dintre vechile metehne ale politicienilor nu trebuie preluată. În privința asta am, totuși, o neliniște. Oare dl Iohannis chiar înțelege ce înseamnă reconstrucția sistemul politic românesc? Mă tem că, în mintea sa, plecarea lui Băsescu rezolvă tot. Mă tem că, în mintea sa, un sistem politic mai bun pentru România de azi este un sistem politic lipsit de Băsescu și gata. Mărturisesc că recentele întoarceri ale celor doi lideri PNL, dna Gorghiu și dl Orban, spre Antena 3 mă stupefiază din această perspectivă. Tandrețurile pe care dna Gorghiu și dl Orban le-au împărțit cu Badea și Gâdea m-au uluit. Ei vor să facă politică tot cu aruncătoarea de rahat a lui Voiculescu? În mintea dnei Gorghiu, a ”reseta” politica este o operațiune care se poate face în ori cu regatul mediatic al lui Voiculescu? Politica cea nouă înseamnă să-i îngîni cu bucurie pe cei doi? Dacă dînsa crede că da, pot să spun absolut sigur că nu vom avea nici o resetare. Va lua relativ puțin timp ca părți tot mai însemnate ale electoratului care a votat pentru dl Iohannis să se întoarcă împotriva-i. Dl Iohannis, ca și simpluța dnă Gorghiu ori alunecosul domn Orban, ar trebui să știe că votanții lor nu sînt dintre cei care cred în Antena 3. Dimpotrivă, credincioșii Antenei 3 au fost cu Ponta. Dacă menuetul grețos al liderilor partidului dlui Iohannis cu angajații lui Voiculescu marchează întoacerea PNL în brațele bătrînului securist, unde mult le plăcea în vremea USL, ar trebui să știe că în cîteva luni coborîrea dlui Iohannis va începe. Dacă Antena 3 rămîne un jucător politic așa cum a fost tot timpul, atunci nu avem nici o speranță pentru o politică mai bună în această țară. Va fi la fel.
Cred că dl Iohannis este mai degrabă înclinat să creadă că ”băsismul” a fost ceva rău. E dreptul lui să creadă asta. Dacă e așa, atunci va trebui să știe că sistemul politic pe care îl vrea înlocuit a avut nu doar ”băsism”, ci și ”antibăsism”. Și, dacă tot crede că trebuie pus punct și luat de la capăt, atunci va trebui să înțeleagă că eliminarea ”băsismului” fără eliminarea ”antibăsismului” nu va avea rezultatul scontat, i.e. schimbarea sistemului politic românesc. Sistemul va rămîne la fel. Dacă dl Iohannis își imaginează că prezența sa la Cotroceni înseamnă victoria ”antibăsismului”, se înșeală. Dacă românii ar fi votat în acest binom (”băsism” – ”antibăsism”) și ar fi preferat varianta a doua, atunci Ponta ar fi cîștigat lejer. De fapt, eșecul imens al lui Ponta dovedește tocmai faptul că, din 2014 încolo, plasamentul în binomul ”băsism – antibăsism” este sterp din punct de vedere electoral. Dacă, însă, dl Iohannis crede altfel, atunci povestea cu punct și de la capăt nu se va realiza. Cu atît mai mult cu cît ”antibăsismul” de Antena 3 presupune obiective oribile pentru țară la care, sper, dl Iohannis nu aderă, cum ar fi castrarea DNA, revenirea la aprecierea politică a dosarelor din justiție (pușcăriașii noștri sînt politici, pușcăriașii lor sînt hoți adevărați), datul cu tifla comisarilor UE și anti-americanismul. Deocamdată, mi-e clar că dna Gorghiu și dl Orban nu înțeleg asta. Ei iubesc Antena 3. Li se pare că înjuratul la Băsescu mai are sens electoral. Vreau, însă, să văd dacă dl Iohannis personal înțelege bine ce are de făcut. Dacă da, și chiar vrea punct și de la capăt, îi va fi ușor. Dacă nu, și vrea punct și de la capăt cu Antena 3, îi va fi imposibil. Ne vom lămuri în următoarele săptămîni.