Departamentul Antifraudă a apărut pentru a eradica marea evaziune, ne-a reamintit zilele trecute Gelu Diaconu, șeful ANAF. Cu toate astea, acțiunea prin care s-a remarcat, la mai bine de un an de la înființare, a fost prigoana declanșată asupra restaurantelor și buticarilor, care s-a lăsat cu amenzi pentru 1-2 lei nefiscalizați.
„Nu trebuie trecută în derizoriu această mică evaziune. Toată cultura șpăgii e alimentată de această mică evaziune”, spunea recent Gelu Diaconu, într-un interviu.
Înțeleg, așadar, că Diaconu a mizat pe puterea exemplului: „ardem” marii exponenți ai mici evaziuni și batem astfel obrazul tuturor.
Acum, întrebarea care se ridică este cine ar așeza în topul micii evaziuni restaurantele, incluzând aici „La plăcinte”, „City grill”, Fratelli” și ce a mai controlat și închis, în unele cazuri, Antifrauda. Sau, altfel spus, cât de des n-ați primit bon de la aceste restaurante sau de la vreun restaurant din Centrul Vechi?
Nu cred că experiența românilor confirmă intuiția lui Diaconu în materie de micii mari evazioniști, câtă vreme exponenții „de top”, florăriile, chioșcurile de ziare care vând și altceva decât ziare, xeroxurile – altele decât cel din celebrul exemplu vehiculat în presă, au rămas, bine-merci pe poziții. Dacă acțiunea „puterea exemplului” coordonată de Fisc s-a limitat la ce am văzut în ultimele zile, atunci efectul este aproape zero pentru că în cartierele de periferie ale Capitalei, de exemplu Drumul Taberei, aproape nu s-a auzit de ea.
Ar fi păcat ca și în materie de mică evaziune Antifrauda să dea greș, pentru că este singurul segment unde mai poate avea un cuvânt de spus. Asta în condițiile în care DIICOT poate oricând da lecții în materie de combatere a marii evaziuni acestei așa-zise structuri de elită în care, de fapt, și-a găsit un loc călduț de muncă toată pleava de concediați ai structurilor teritoriale ale ANAF. Luați ca exemplu numai destructurarea, de către DIICOT, anul trecut, a rețelei prin care carnea expirată intra în supermarketuri.
Pe de altă parte, și pe segmentul de recuperări prejudicii în dosare penale statul va constitui o altă structură.
Rolul fiscului și al Antifraudei se rezumă încet-încet la acela deținut pe vremuri de protecția consumatorului, când Piedone se dădea în spectacol prin piețe. Măcar aici, ne mișcăm și noi mai cu talent?