Cu exact o lună înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut, candidatul Victor Ponta își folosea calitatea de premier emițând o ordonanță de urgență prin care dubla alocațiile pentru copiii din familiile cu venituri reduse.
Era o lovitură de imagine cu scopul de a colecta voturi în tolba lui pentru alegerile din 16 noiembrie. Dublarea alocațiilor pentru copii era și o măsură a programului de guvernare al PSD, deci, iată, Victor Ponta se ținea de cuvânt. Puțini aveau să înțeleagă că dublarea se face doar pentru anumite categorii de copii, mesajul care s-a înfipt în creierul milioanelor de votanți fiind cel care se dorea: se dublează alocațiile.
PSD a fost dintotdeauna campionul strategiilor de comunicare. Rareori e prins pe picior greșit și atunci când se întâmplă, are numeroase guri de tun care să înece în fum realitatea, transformând-o în ceea ce-și dorește. Mișcarea la off-side a deputaților PNL în privința alocației copiilor are însă un efect devastator pentru Victor Ponta, în primul rând. Premierul social-democrat, atât de darnic cu pensionarii militari, atât de dispus la reducerea de taxe nu se putea opune unei măsuri sensibile precum dublarea alocațiilor pentru patru milioane de copii. Ar fi pierdut enorm din punct de vedere electoral.
Prima reacție a sa – o ironie tipică, o declarație politică la adresa adversarilor politici, chiar de la masa Guvernului. Fără valoare! Menghina comunicării on line și prin intermediul televiziunilor de știri, pe care Victor Ponta o strânge când vrea și cum vrea a reușit, în doar câteva zeci de minute, să-i prindă propriile degete. Degeaba au ieșit parlamentarii PSD să justifice că nu se poate și că liberalii trebuie să indice sursele de finanțare. Nu PNL, ci primul-ministru Ponta s-a lăudat pe Facebook, exact acum o săptămână, că România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Or, copiii din România au cea mai mică alocație din Uniunea Europeană.
A doua reacție – repoziționarea parlamentarilor PSD și încercarea de a justifica prin acte normative anterioare cât de dedicat este partidul măsurilor sociale, urmată de discursul scurt al premierului în fața Parlamentului: am găsit banii pentru acest an, Guvernul execută politicile Parlamentului, dar în bugetul pentru anul viitor, tot Parlamentul trebuie să susțină cheltuiala. Deci, copiii egal cheltuială.
”Potrivit studiilor efectuate recent la nivelul CE și al UNICEF, sărăcia veniturilor (sau monetară) este la copii mai ridicată în România decât în orice altă ţară europeană (33% faţă de 20% media UE-27), iar circa 72-78% din copiii din România suferă de deprivare materială severă, aceasta fiind semnificativ mai intensă decât în toate celelalte state europene cu privire la aproape toate bunurile.Potrivit unui studiu efectuat de UNICEF, în România, un procent de 8% din minori trăiesc la nivelul de "sărăcie severă", cu mai puțin de 15 lei pe zi, datorită excluziunii sociale, preum și datorită nivelului scăzut al educației, sănătății și al ocupării forței de muncă. În ciuda acestor probleme, copiii reprezintă o resursă extraordinară, o adevărată valoare, iar prin acest act normativ, se creează posibilitatea de dezvoltare și participare, asigurându-le un stil de viață mai sănătos și o educație mai bună, toate acestea reprezentând o investiție, nu o cheltuială”.
Acest fragment face parte din nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență nr.65/15.10.2014, care poartă semnătura lui Victor Ponta, candidat la Președinție. Premierul de azi nu putea spune că sursa bugetară pentru plata alocațiilor a devenit o cheltuială imposibilă decât cu riscul de a da PNL muniție de război cât pentru un an de campanie electorală. Ponta ar fi fost ciuruit. El pregătea săptămâna viitoare anunțul că va crește cu opt lei alocația tuturor copiilor. Acum, după ce PNL a reușit să impună dublarea de la 42 la 84 de lei, Victor Ponta își linge rănile, regretând că nu a avut el această idee. Mai târziu însă, în campania electorală pentru parlamentarele din 2016, PSD va umple orașele cu afișe de genul ”Doar Ponta a dublat alocațiile pentru copii”.