Autoritățile de la Beijing par să mai fi adăugat "o realizare" pe lista construcțiilor extraordinar de costisitoare, dar fără prea mare utilitate, odată cu inaugurarea podului de peste Râul Yalu, aflat la granița dintre China și Coreea de Nord.
Podul a fost inaugurat luna trecută, fără ca autoritățile nord-coreene să-și fi finalizat însă în partea, iar construcția se termină brusc, pe câmp. De asemenea, nu au fost construite nici clădiri de vamă și nici drumuri care să ducă către pod, potrivit Business Insider.
La rândul lor, jurnaliștii de la Global Times susțin că deschiderea propriu-zisă a podului lung de trei kilometri, în construcția căruia China a investit nu mai puțin de 350 de milioane de dolari, a fost amânată ”pe termen nedefinit”.
Analiştii străini interpretează decizia Phenianului de a întârzia finalizarea lucrărilor drept un semnal că nu-și doresc ca economia chineză să exercite o influență prea mare asupra Coreei de Nord.
Hajime Izumi, specialist în problemele Coreei de Nord la Universitatea Shizuoka din Japonia, consideră că întârzierile privind darea în folosință a podului reprezintă un motiv ca cele două state să îşi regândească relaţia, trecând de la prietenia comună la o relaţie bazată pe interes comun.