Declarații surprinzătoare făcute de liderul PSD, Marcel Ciolacu, luni seară. Subiectul este legat de sancțiunile la care ar putea să fie supuși magistrații, în cazul în care se constată nereguli în activitatea lor.
Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD), a spus, luni, că nu ar trebui să existe sancţiuni disciplinare asupra procurorilor şi judecătorilor. Însă, magistrații ar trebui să răspundă în cazul unor greşeli. Liderul social-democrat a cerut să afle adevărul despre „ce s-a furat” în timpul pandemiei de coronavirus.
Marcel Ciolacu, despre pedepsirea procurorilor și judecătorilor
Întrebat la România TV ce părere are despre amendamentul adoptat în Senat, la Legile Justiţiei, potrivit căruia judecătorii şi procurorii care nu respectă deciziile CCR scapă de sancţiuni, dacă aplică dreptul european, Marcel Ciolacu a explicat că lucrurile nu stau tocmai aşa şi că, din punctul său de vedere, procurorii şi judecătorii nu ar trebui să fie sancţionaţi disciplinar.
„Din punctul meu de vedere asupra procurorilor şi judecătorilor nu ar trebui să existe sancţiuni disciplinare. Judecătorul trebuie să aibă o independenţă clară. Ar trebui să şi răspundă în cazul unei greşeli. Este o cu totul altă abordare. Dacă dorim o justiţie independentă, nu m-aţi auzit niciodată comentând o decizie a unui judecător, procuror sau a Curţii Constituţionale. Este exclus acest lucru şi orice politician trebuie să îşi asume acest lucru”, a afirmat liderul PSD.
Câte dosare s-au încheiat cu condamnări
Marcel Ciolacu a atras atenția că timp de mai mulți ani am avut parte de telejustiție. Iar după acele spectacole, ar fi de constatat câte dosare au fost încheiate cu condamnări.
Legile Justiţiei„Constituţia e deasupra la absolut tot. Când depui jurământul, îţi asumi acest lucru. Noi am trăit cu toţii şi cine spune că lucrurile au fost funcţionale, ştim cu toţii că nu au funcţionat lucrurile şi am avut o telejustiţie câţiva ani. Ce mi-aş dori foarte mult, să aflu şi eu din acea telejustiţie, dintre cei plimbaţi ba cu duba, ba cu cătuşe, că au fost condamnaţi definitiv şi câţi nu. Nu cred că trebuie să pui asupra judecătorului o sancţiune că e în firea lucrurilor. Când ajungi judecător e de bună credinţă faptul că tu respecţi Constituţia”, a mai declarat Marcel Ciolacu pentru sursa citată.