Cum a iertat DNA mai mulţi POLITICIENI implicaţi în afaceri cu MAFIA RETROCEDĂRILOR. O anchetă a RISE PROJECT

O anchetă a Rise Project dezvăluie că fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta, actual deputat din partea PNL în Parlamentul European, Ramona Mănescu a câștigat 2,35 milioane de euro din specularea drepturilor succesorale ale unor terenuri din Sectorul 6. S-a întâmplat la începutul carierei sale politice, în 2005-2007, când era vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Tineret

Rise Project scrie că fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta, actual deputat din partea PNL în Parlamentul European, Ramona Mănescu a câștigat 2,35 milioane de euro din specularea drepturilor succesorale ale unor terenuri din Sectorul 6.

S-a întâmplat înainte de a fi aleasă în legislativul de la Bruxelles, când aproape că era o necunoscută pe scena politică.

Banii pe care i-a obținut din aceste tranzacții sunt atât de mulți - la scara veniturilor unui om de rând - încât echivalează cu 31 de salarii anuale ale unui demintar plătit regește în Capitala Uniunii Europene.

RISE Project a descoperit terenuri retrocedate suspect, în București, în suprafață totală de 48 de hectare.

Puse unul lângă altul, ar putea alcătui o insulă de dimensiunile terenului pe care stau Casa Poporului și Catedrala Mântuirii Neamului. Coordonatorii afacerilor făcute cu aceste proprietăți - extrase, în mod organizat, din patrimoniul statului român - au încasat profituri de zeci de milioane de euro, în ultimii ani.

O anchetă mai veche a Direcției Naționale Anticorupție a trecut prin mijlocul acestei rețele de afaceri - specializate în tocarea activelor publice - dar a lăsat neatinse foarte multe dintre verigile ei.

Prima parte a anchetei RISE Project relevă că 14,2 hectare au fost retrocedate în condiţii neclare, pe raza Sectorului 6, în beneficiul eurodeputatului Ramona Mănescu (44 de ani), al fostului primar Cristian Poteraș (51 de ani) și al magnatului imobiliar Dragoș Dobrescu (46 de ani).

În prezent, Poteraș ispășește o condamnare de opt ani de închisoare, dictată în 2015, pentru retrocedarea frauduloasă a 12 hectare în Sectorul 6.

Retrocedările prezentate acum de RISE nu au legătură cu condamnarea lui penală, dar au fost făcute în favoarea acelorași beneficiari și în aceeași perioadă de timp.

E neclar dacă au încălcat legea fondului funciar – așa cum au făcut-o cele pentru care Poteraș a fost trimis la pușcărie. Dar e clar că au fost, ca și celelalte, preferențiale și speculative.

Acționând prin intermediul unor interpuși, Mănescu, Poteraș și Dobrescu au cumpărat, împreună – de la niște oameni simpli, care își pierduseră speranța că statul le va mai da înapoi ceea ce le luase în timpul comunismului – drepturile succesorale asupra unor terenuri.

Au plătit pentru ele 327.000 de euro.

Mai multe detalii pe siteul riseproject.ro