Şedinţa Biroului Naţional Permanent al PNL l-a desemnat, fără vot, drept preşedinte interimar al formaţiunii, pe Klaus Johannis. Renunţarea la vot a avut drept temei oficial realitatea că primarul de Sibiu fusese desemnat prim-vicepreşedinte interimar la recenta Delegaţie Permanentă şi drept temei de culise teama grupului Ludovic Orban-Klaus Johannis de surpriza pe care o putea aduce votarea.
Desemnarea lui Klaus Johannis drept preşedinte interimar e un prim pas, decisiv, i-aş spune, către dubla desemnare de către congresul PNL de la finele lui iunie:
1) Preşedinte al PNL.
2) Candidat al PNL la Preşedinţia României.
Joi, 29 mai 2014, la analiza pe care o fac săptămînal, împreună cu Rareş Bogdan, la Jocuri de putere, de pe Realitatea TV am exprimat în direct ceea ce deja scrisesem pentru comentariul de a doua zi din Evenimentul zilei.
Şi anume că mult invocatul cuplu Crin Antonescu-Klaus Johannis, plimbat pe toate televiziunile, nu va rezista probei capitale a oricărei relaţii politice din Istoria României şi din Istorie în general: bătălia pentru Putere.
Chiar şi unuia care nu a luat Bacalaureatul, Istoria îi scoate în relief că în privinţa relaţiei de Putere nu există fraţi, taţi, fii, soți, nici măcar amanți.
De dragul Puterii, mama îi scoate ochii fiului (vezi Împărăteasa Irina a Bizanţului) şi soția își ucide soțul (vezi Ecaterina Cea Mare).
În aceste condiţii, n-am crezut în dezmierdările reciproce dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu pe vremea USL.
Viaţa mi-a confirmat că era o simplă prefăcătorie electorală.
În aceste condiţii, n-am crezut nici în cuplul Crin Antonescu – Klaus Johannis investit de Crin cu o pasiune care-i lipsea celuilalt, neamţului.
Am fost sigur, plecînd de la ce-am învățat de la dramaturgul Shakespeare, cel mai mare analist politic al tuturor timpurilor:
Dacă lui Klaus Johannis i se va ivi prilejul să ajungă el preşedinte PNL şi candidat la Preşedinţie în locul lui Crin Antonescu, nu va ezita.
— Da, dar e neamţ! mi-au replicat unii.
Şi nemţii sînt oameni de cuvînt.
— Da – le-am răspuns, e neamţ, dar e neamț care trăiește în România și, pe deasupra, mai e și politician.
Viaţa m-a confirmat.
Crin Antonescu ştia că nu va face procentajul de 20%.
De cea insistat totuși cu acest pariu, evident sinucigaș?
Pentru că el urmărea ca din întreaga tărășenie să iasă mai întărit ca președinte al PNL și candidat la președinție.
Dacă obținea 20%, nu era nici o problemă. Drumul spre Președinție era deschis.
Dacă nu lua – ceea ce s-a și întîmpla, apela la formula depunerea mandatului. A-ţi depune mandatul în faţa Partidului nu înseamnă a demisiona. Dacă ai de partea ta BNP-ul şi Delegaţia Permanentă, participanţii la şedinţa în care-ţi depui mandatul te vor ruga – după schema cu Nicolae Ceauşescu din 17 decembrie 1989, să-ţi reiei mandatul.
Că e aşa ne-o dovedeşte Declaraţia lui Crin Antonescu din seara scrutinului pentru Parlamentul European: Să aşteptăm rezultatele oficiale!
Rezultatul, în privinţa PNL, era foarte bun, dacă ne gîndim la încurcăturile prin care trecuse partidul în ultimul timp.
Luni, pe la prînz, Crin Antonescu urma să-şi depună mandatul şi, cred, organismele conducătoare ale PNL, să-l reinvestească în dubla ipostază.
Luni dimineaţa, Crin Antonescu are surpriza vieţii sale:
Partenerul său, Klaus Johannis, cel pentru ale cărui hachiţe Crin Antonescu şi-a scos partidul de la Putere, (Klaus Iohannis n-a vrut nici în ruptul capului să fie doar ministru de Interne), îşi anunţă într-o conferinţă de presă demisia din funcţiile de conducere din PNL.
Crin Antonescu, aşa cum avea să recunoască, pe 28 mai 2014, la B1 TV, rămîne cu gura căscată:
- Partenerul nici măcar nu-l prevenise!
- Gestul lui Klaus Iohannis era ciudat și pentru că primarul Sibiului nu făcuse un pariu precum Crin Antonescu.
Nici n-ar fi fost posibil cîtă vreme Klaus Johannis făcuse asta pentru a-l forţa pe Crin Antonescu să demisioneze.
Era greu de presupus că în condițiile în care unul care nu pariase își dăduse demisia, el, Crin Antonescu, ăși putea permite doar să-și depună mandatul.
Şi Crin Antonescu n-are încotro. Demisionează!
Mai e pentru Crin Antonescu o speranţă: Delegaţia Permanentă.
La Delegaţia Permanentă o nouă surpriză: Klaus Johannis anunţă că va candida la şefia PNL.
Sala se ridică în picioare şi aplaudă. Şah-Mat pentru Crin Antonescu!
Rămîne, totuşi, candidatura la Preşedinţie.
Între timp, mai mulţi lideri ai PNL, conduşi de Ludovic Orban, făuritorul complotului, trec de partea lui Klaus Johannis.
Nu ştiu dacă a fost sau nu o întîlnire în care lui Crin Antonescu i s-au pus cărţile pe masă. Nici n-are importanţă.
Crin Antonescu și-a dat seama că i se pregătește o debarcare pe cinste. Și atunci, demn cum e, a preferat să se autodebarce. A venit Declaraţia de sîmbătă.
Jocurile au fost făcute. De Klaus Iohannis, dar mai ales de Ludovic Orban, cel care a cerut și a obținut postul de secretar general al PNL.
Luni, la ședința BPN, Klaus Iohannis e desemnat președinte interimar.
Un om care ajunge într-un asemenea post numai pentru că, în chip surprinzător, partenerul său și - a dat demisia, are măcar la această primă ședință neliniști previzibile.
Nu de alta, dar prin ieșirea din joc a pilotului, s-a trezit singur la manșa avionului în condițiile în care nu știe cam pe unde sunt butoanele.
Ce face Klaus Iohannis la această ședință? Îl roagă pe Crin Antonescu să revină asupra deciziei? Se tînguie că s-a trezit în fața unei sarcini pentru care nu era pregătit? Nici vorbă.
Anunță o serie de măsuri spectaculoase în materie de alegerile de la Congres.
Măsuri care nu puteau fi altfel decît pregătite cu mult înainte de ședință și chiar de autodebarcarea lui Crin Antonescu.
Crin Antonescu e, cum spune chiar el – simplu membru PNL şi senator PNL.
A revenit la condiţia din ianuarie 2009.
La vremea respectivă, PNL-ul condus de C.P. Tăriceanu obţinuse la parlamentarele din 2008 cel mai bun scor din Istoria partidului. Congresul normal trebuia să aibă loc în septembrie 2009.
Brusc, la 22 ianuarie 2009, Crin Antonescu declară presei că trebuie convocat cît mai repede un Congres extraordinar.
La 30 ianuarie 2009, Crin Antonescu îşi anunţă candidatura la şefia PNL şi la prezidenţiale.
După mai multe șovăieli, C.P. Tăriceanu acceptă Congres extraordinar în 20-21 martie 2009. Congresul îl proclamă pe Crin Antonescu preşedinte al PNL şi candidat la prezidenţiale.
Ştiţi cine a pus la cale lovitura împotriva lui C.P. Tăriceanu? Ludovic Orban!
Care a obținut atunci postul de prim-vicepreședinte al PNL.