Cum a ajuns ministra Muncii pe lista scurtă pentru funcția de comisar european. Gabriela Firea, furioasă

Simona Bucura Oprescu. Sursa foto: Arhiva companiei

Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu poate ajunge comisar european. Premierul Ciolacu se întâlnește azi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen să discute despre propunerea României pentru postul de comisar european.

Publicația Politico scrie că, pe lângă numele lui Victor Negrescu, vehiculat deja ca fiind preferat de premierul Ciolacu, la Bruxelles se vorbește că șeful guvernului ar propune-o pe ministra muncii, Simona Bucura-Oprescu. O cheie politică cu bătaie lungă.

În ceea ce nu poate fi decât un alt exemplu de piruetă din partea lui Marcel Ciolacu,  alegerea ministrei Muncii ridică multe semne de întrebare în interiorul PSD. Gabriela Firea spera să prindă această poziție, de aceea a comentat imediat în interiorul partidului în legătură cu ce o recomandă pe aceasta pentru un portofoliu la nivel european.

Potrivit surselor, o simplă trecere în revistă doar a declarațiilor publice recente – la guvern, despre legea salarizării, la care se adaugă ”performanța” legată de recalcularea pensiilor – despre care a spus că sunt corecte ”în mare măsură” este revelatoare. Gabriela Firea, care a lansat o baterie puternică de mesaje pro-candidatura lui Marcel Ciolacu, se anunță a fi nu numai dezamăgită, dar și doritoare de revanșă.

Ministra Muncii, un europarlamentar cu experiență

Pe culoarele de la Bruxelles este împinsă declarația acesteia.  "Deși are trei mandate de parlamentar, timp în care se presupune că a aflat ce interese strategice și priorități are România ca stat membru UE și NATO, Simona Bucura-Oprescu a spus că România este poarta de intrare a Chinei în UE". O abordare pragmatică, dar deloc pe placul funcționarilor UE.

Premierul a avut intenția să-l propună pe Victor Negulescu, dar presiunile Comisiei Europene pentru desemnarea unei femei au contat enorm. În contextul alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu își securizează poziția în interiorul partidului, forțând o nominalizare din cercul apropiat de partid.

România este printre puținele state europene care nu a făcut publică nici nominalizarea comisarului, nici a portofoliului negociat, iar termenul-limită se apropie. În plus, Ursula vor der Leyen le ceruse statelor membre să propună și femei și bărbați pentru Comisie, pentru a respecta egalitatea de gen. Premierul Ciolacu a susținut, însă, că România a avut în ultimele două legislaturi comisari femei și va propune un bărbat.