Săptămâna trecută, radicalismul Islamic de stat și modul excesiv și aberant de interpretare a religiei în stat a atins cote inimaginabile în societatea occidentală, odată ce un tânăr de 30 de ani din Pakistan, Taimoor Raza, a devenit prima persoană din lume condamnată din cauza unor postări pe Facebook.
Potrivit motivației Curții speciale anti-teroriste din Pakistan, el a fost condamnat la moarte pentru că a folosit „remarci denigratoare la adresa Sfântului Profet” pe rețelele de social media.
Legile despre blasfemie la adresa Islamului, la adresa Profetului sau a însoțitorilor Profetului au fost introduse într-o perioadă de aplicare a legii marțiale, după o lovitură militară de stat și în timpul guvernului militar al Generalului Zia-ul-Haq, între 1980-1986. Starea excepțională a fost îndepărtată, dar legile au rămas, chiar dacă nu s-au aplicat pe deplin niciodată și nici un om nu a fost condamnat și executat pe baza acestei legi.
Iată că totuși actualul guvern pakistanez a transmis tuturor utilizatorilor de telefonie mobilă un mesaj text circulat de către autoritatea de Telecomunicații Pakistaneze la 10 Mai, prin care avertizează că legea se aplică și pentru mediul online, respectiv pentru utilizatorii de Internet și pe rețele sociale. 3 persoane au fost arestate în luna martie pentru postarea unui conținut online considerat blasfemie și stabilit ca atare de către o comisie de profesori și specialiști în teologie islamică.
Raportul pe anul 2016 al Amnesty International a considerat legile ca fiind scrise în așa fel încât permit abuzuri, în special pentru că presupun acuzații aberante formulate pentru exprimarea liberă a opiniilor. Organizația internațională pentru drepturile omului a obiectat și pentru că o persoană declarată suspectă este automat și condamnată în fața publicului în Pakistan. Chiar dacă nu sunt cazuri de condamnare la moarte până la cel în cauză, totuși legea a făcut deja victime.
Până la această oră, există 91 de cazuri de blasfemie legate de Profetul Mahomed și de însoțitorii săi care apar în Coran, acestea fiind înregistrate între 2011-2015. În luna ianuarie a anului în curs, guvernul pakistanez a închis website-urile și blogurile a patru activiști online pentru campaniile în favoarea drepturilor omului și a libertăților religioase, potrivit Human Rights Watch, iar ulterior au fost răpiți simultan, pentru a fi, ulterior, eliberați. Nu s-a putut demonstra că răpirile au de a face cu autorități guvernamentale.
În luna aprilie, un tânăr jurnalist student, Mashal Khan, a fost linșat de demonstranți în stradă, la Karachi. Deși nu a ajuns să fie condamnat pentru blasfemie, simpla sa acuzare a declanșat răbufnirea muțimii care l-a bătut până l-a ucis pe tânăr pentru această acuzație. Student al Universității din Mardan, tânărul a devenit victima colegilor săi, la 22 aprilie, iar 57 de persoane implicate au fost arestate pentru linșaj. Procesul împotriva asasinilor săi este în curs, însă în ceea ce-l privește pe tânărul jurnalist, la două luni de la moartea sa, el a fost achitat în privința acuzațiilor de blasfemie.
Procurorul de caz Shafique Qureshi a anunțat că Taimoor Raza a fost acuzat pentru că împărtășea regulat pe pagina sa de Facebook desene și poze care reprezintă o blasfemie la adresa profetului, criticând pe pagina sa Profetul și pe însoțitorii acestuia. El a fost arestat pe 5 aprilie într-o stație de autobuz. Avocatul lui Raza, Fida Hussain Rana, a spus că clientul său e inocent, a fost provocat de către doi indivizi pe Facebook pentru a spune lucruri împotriva Profetului Mohamed, dar tânărul nu adusese niciodată blasfemii până atunci. El a declarat deja recurs față de sentința cu pedeapsa capitală.