Progresiștii au avansat cereri maximale colegilor de la PNL și UDMR. Dar useriștii au început să cedeze de teamă că premierul i-a luat la ochi pe miniștrii lor.
Liderii PNL și cei au USR-PLUS joacă acum cu teme grele în ședința de coaliție. Deși tensiunile sunt mari, unii lideri prezenți la ședință ne-au spus că e posibil ca această criză să se finalizeze mai repede decât era prevăzut. Useriștii încep să cedeze, susțin sursele autorizate ale Evenimentului zilei.
Dacian Cioloș s-a răzgândit. Nu a mai venit la ședința coaliției, așa cum i-a anunțat pe colegii lui din USR-PLUS. L-a trimis pe adjunctul său, europarlamentarul Dragoș Tudorache care a venit astăzi de la Bruxelles.
USR-PLUS au supralicitat pentru a avea de unde să cedeze
Progresiștii au ridicat deja mai multe cerințe maximale pentru a avea de unde să renunțe la licitația politică. Liderii USR-PLUS cer în continuare ori demisia premierului Cîțu, ori un acord coercitiv semnat de toată coaliția prin care premierului să-i fie interzisă demiterea unui ministru decât cu acordul șefului partidului din care acesta face parte. Ceea ce ar încălca Constituția României.
Mai mult, aceștia au propus ca evaluarea activității miniștrilor să nu fie făcută de premier, ci de șefii de partid din coaliție care își vor aprecia proprii miniștri.
Schimbul Sănătate versus ministerul de Interne a fost respins de PNL
Potrivit surselor politice, progresiștii au plusat și propus și un posibil schimb de ministere între PNL și USR-PLUS. Respectiv, PLUS să preia ministerul de Interne și să cedeze ministerul Sănătății. Solicitarea a fost avansată de trimisul lui Dacian Cioloș, europarlamentarul Tudorache.
Nu s-a avansat încă nici un nume pentru ministerul Sănătății dar s-a amintit în treacăt de către liderii USR-PLUS ideea revenirii lui Vlad Voiculescu în funcția din care a fost demis miercurea trecută.
Orban și Cîțu au respins toate cererile USR-PLUS
Liderul PNL Ludovic Orban și premierul Cîțu au respins toate cererile maximale ale progresiștilor. Liderii PNL i-au acuzat pe progresiști că intenția lor este de a prelungi criza politică cel puțin două săptămâni în așteptarea unui ajutor din partea lui Klaus Iohannis. Care nu va veni. Totodată, ei le-au reproșat colegilor de la USR-PLUS că strategia lor de a întreține scandalul politic afectează negativ atât sistemul de sănătate cât și percepția publicului asupra actului de guvernare.
Ludovic Orban și Florin Cîțu au spus că poziția PNL este fermă, premierul decide asupra demiterii unui ministru și le-a cerut colegilor de la USR-PLUS să numească un nou demnitar la ministerul Sănătății până miercuri, la ședința de guvern.
Unitatea dintre liderii USR și PLUS nu a mai funcționat ca înainte
Deși progresiștii par uniți la ședința coaliției, surse politice ne-au spus că useriștii sunt mai dispuși încheierii mai rapide a crizei deoarece ministerul Sănătății nu le aparține lor, ci PLUS. Totodată, liderii USR s-au arătat preocupați să-și protejeze miniștrii lor.
Premierul Cîțu a repetat în ședința coaliției ceea ce a declarat și în timpul zilei. Respectiv că va demite orice ministru care mai provoacă scandal dar mai ales care nu își respectă agenda pe care el le-a impus-o, de restructurare a companiilor bugetofage pe care le au în administrare.
Liderii UDMR nu au intrat în polemici cu cei de USR-PLUS dar a susținut pozițiile liberalilor.