Greu de găsit succesiune mai bună de evenimente, după apariția dosarului DNA implicându-l pe cumnatul lui Victor Ponta, decât anunțul reducerii Tva și redeschiderea dosarului mineriadei. Numai și reanimarea în discuția publică a ideii de condamnare a lui Ion Iliescu arată că există măcar o şansă să se lamurească o problemă care a apăsat mereu greu pe PSD; iar modificările Codului Fiscal aduc, după 2009 încoace, cel puțin o idee despre uşurarea poverii care apasă pe economie.
Ambele teme ajută şi PSD şi cresc şansele lui Victor Ponta de a păstra și guvernarea şi partidul. Este o situația chiar spectaculoasă, dat fiind faptul că luni de zile, premierul nu a făcut decât să se strecoare în spatele colaborării cu Klaus Iohannis. Mai mult, când s-a anunțat dosarul DNA vizând cumnatul său, prima impresie a fost așa de puternică, că părea că guvernul va cădea imediat (și cu zvonuri că şi premierul va fi chemat la DNA). În paralel, cu dosarul DNA, în Parlament, PNL presa în negocieri pentru a schimba majoritatea la Senat şi pentru a-şi alege judecător la Curtea Constituţională, iar informaţiile pe surse speculau şi pentru o schimbare la Camera Deputaţilor, a lui Valeriu Zgonea, cu Alina Gorghiu.
Privind acum, la rece desfășurarea evenimentelor din ultimele săptămâni, presiunea pe Victor Ponta părea din toate direcțiile care pot slăbi puterea guvernului: presiune din Justiţie pe premier, atac din Parlament pe majoritatea de guvernare. Şi totuşi, guvernarea Ponta a rezistat valului, iar numărul mare de voturi pentru Eduard Hellvig a arătat o aparenţă de revenire la normal.
Perspective unei condamnari în dosarul mineriadei şi cu reducerea TVA nu aduc automat procente de încredere pentru PSD şi Victor Ponta, dar oferă cel puţin nişte idei pozitive oamenilor care nu plac PSD dar sunt pragmatici când se gândesc la politicieni și partide. Acești oameni nu sunt impresionați de ajutoare sociale, pentru că nu sunt dependenți de stat, sunt cu precădere din orașele mari, sunt educați și sunt activi economic și social, adică au putere de cumpărare și de a-și face auzite părerile. Ei sunt dezamăgiți de incapacitatea PNL de a arata ce este, în afară de „partidul lui Klaus Iohannis” și de a propune lucruri concrete economice pentru viața de zi cu zi. Aici, Victor Ponta preluând tema reducerii TVA, a lăsat PNL fără obiectul muncii (cât costă modificările din Codul Fiscal este altă discuție). În ceea ce priveşte dosarul mineriadelor, simpla vehiculare a posibilităţii condamnării lui Ion Iliescu, ajută măcar la impresia de dezamorsare a unei teme care mereu a fost foarte negativă pentru PSD şi care acum se discută chiar în timpul unui guvern PSD.
Victor Ponta are o șansă bună să păstreze guvernarea și conducerea partidului, dacă nu face greșeli cum a fost cea cu discuția pentru sancționarea prin statutul partidului a inculpaților pentru corupție. A dat o ocazie, să se vadă public că PSD are baroni corupți, iar Victor Ponta nu a părut cu nimic mai bun decât baronii, ci doar înconjurat de ei. În isteria anticorupției televizate, singurul lucru pe un șef de partid îl poate face cu baronii (și toate partidele au) este să le taie capetele, nu să stea la masă cu ei, deși, practic, este imposibil. Și trei observații:
1. romanii beneficiază cel puțin de o situaţie aproape ideală de împărţire a puterii între Victor Ponta –PSD –guvern şi Klaus Iohannis –PNL –instituții de forță, care asigură controlul reciproc şi măcar dă o idee despre faptul că nici tabară lui Victor Ponta și nici a lui Klaus Iohannis, nu pot abuza de întreaga putere.
2. plecarea lui Klaus Iohannis la Varșovia arată și că șeful statului are puține lucruri de făcut în politica internă (și la cât de grele se arată problemele războiului aproape de granița României probabil are griji mai mari) iar președintele Iohannis are timp să stea să se gândească de ce PNL nu se vede deloc ca este un partid de 40% încredere.
3. în lehamitea generală a românilor faţă de politică, amplificată de telejustiţie, ideea de instituție contează la public (adică oamenii sunt mai atenți la ce fac instituțiile, nu la politicieni), iar PSD prin institutiția Guvernului, ia fața PNL care nu are decât a vorbi din Opoziție.