Pachetul de legi electorale promulgate, luni, de președintele Iohannis reprezintă un pas înapoi pentru democrația din România.
Șeful statului a promovat un sistem electoral care va permite fostului USL – acum rupt în PSD și PNL – să controleze circa 90% din piața politică din România, iar această afirmație este ușor de demonstrat.
În primul rând, președintele Iohannis a acceptat ca primarii să fie aleși într-un singur tur. Este o prevedere mai veche, introdusă în lege prin 2011 sau 2012, de un PDL aflat la guvernare și care se temea că oamenii săi vor fi izolați, dacă se ajunge la turul doi. Acum, la presiunea baronilor locali, PNL și Iohannis au menținut-o în legea alegerilor locale. Toți știu că PSD va beneficia din plin de acest articol, dar liberalii au cedat la insistențele propriilor primari, care nu vor decât să-și salveze pielea. Dincolo de calculul politic, ceea ce se va întâmpla este că vom avea primari nereprezentativi, pentru că vor avea în spate voturile a 15-20% din locuitorii comunității.
La recepția dată de Iohannis la Cotroceni, de Ziua Europei, am stat de vorbă cu un important primar liberal care, spre surprinderea mea, era la fel de indignat ca și mine. „Iohannis ar trebui să se gândească: dacă și la prezidențiale aveam un singur tur?”, mi-a spus el, reluând un argument pe care îl aveam și eu în minte. Însă, din perspectiva mea, cel mai grav este faptul că se blochează șansele primarilor independenți și, implicit, de primenire a clasei politice. Scenariul va fi simplu: în lunile anterioare alegerilor, edilii în funcție vor potopi alegătorii fideli cu pomeni electorale, își vor asigura voturile unui nucleu dur, în mare măsură dependent de ajutoarele sociale, și vor câștiga pe un vot minoritar. Și articolul prin care președinții de consilii județene sunt aleși indirect de către consilier este un pas înapoi de la democrație și de la descentralizare.
Care este substratul: partidul controlează consilierii județeni (pe care, dacă-i dă afară din partid, își pierd mandatul) și, prin intermediul lor, îi pune cu botul pe labe pe alde Oprișan și alții ca el. Nu vreau să discutăm despre calitatea alegătorilor români, dar între decizia lor și decizia unor partide controlate de personaje precum Ponta sau Alina Gorghiu, eu am mai multă încredere în electorat.
Să discutăm puțin și despre legea finanțării partidelor: nu va diminua cu nimic coruupția din campaniile electorale. Recomandările GRECO (Grupul de State împotriva Corupției, un organism afiliat Consiliului Europei) la legea finanțării partidelor au fost ignorate sau diluate. Am să vă explic, simplist, mecanismul prin care circulă banii negri: candidatul X are nevoie de sondaje detaliate și de experți străini care să le interpreteze, toate acestea costând peste un milion de euro. Banii vin de la un om de afaceri arondat partidului, care plătește direct către firma care execută sondajul și către cea a consultantului.
Nici serviciile prestate, nici banii plătiți nu apar niciodată în vreo evidență transmisă Autorității Electorale Permanente. Uitați-vă puțin peste cheltuielile raportate de alianța care l-a susținut pe Ponta în 2014: 37.100 lei pentru sondaje. Este o bătaie de joc, un sondaj banal costă dublu, iar în campanie se fac studii sociologice extrem de sofisticate. GRECO a cerut controlul acestor „entități afiliate partidelor”, care plătesc astfel de cheltuieli, la negru, dar legea finanțării partidelor nu rezolvă acest aspect esențial.
ONG-urilor preocupate de legile electorale li s-a aruncat oscior: partidele pot fi înființate cu doar trei membri și se pot crea formațiuni politice locale. Este bine, dar ce se va schimba dacă toate celelalte bariere rămân, ba chiar au apărut altele noi? Triunghiul Iohannis-PSD (Ponta)- PNL a acționat în aceste zile doar pentru a crea un oligopol și pentru a distruge orice concurență pe piața politică – exact așa cum ne-a explicat Teodor Atanasiu.
Mai grav este că acest triunghi se cartelizează, în subteran, și pentru a gâtui Justiția și pentru a opri lupta cu corupția. Nu cred în sinceritatea lui Klaus Iohannis atâta vreme cât personaje importante din partidul său, PNL, sunt alături de PSD într-o serie de acțiuni anti-Justiție, iar un număr semnificativ de infractori beneficiază de statutul de parlamentari liberali. Între discursul corect politic al președintelui României și faptele sale este o diferență prea mare.
P.S. La câteva minute după ce am terminat de scris acest editorial, Administrația Prezidențială a anunțat că a fost semnat decretul de numire a lui Daniel Horodniceanu la șefia DIICOT. Nu mai este nimic de adăugat...
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.