Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, spune că decizia guvernului de a bloca cheltuielile pe final de an va avea urmări grave asupra funcționării autorităților publice locale, iar investițiile făcute în construcții din bani publici nu vor putea fi finalizate.
Executivul nu achită facturile pentru construcții, mai acuză Cseke Attila.
Propunerile UDMR
„UDMR propune Guvernului reducerea măsurilor la această prevedere unică, benefică şi sistarea încercărilor de a bloca autorităţile publice locale şi dezvoltarea României”, a transmis Cseke Attila.
Potrivit lui Attila, „Astfel banii publici deja investiţi vor fi irosiţi. Iar ţara rămâne un mare şantier”. „România sau orice ţară care are probleme legate de buget. Nu îşi poate permite astfel de consecinţe, dacă speră la redresare fiscală”, a adăugat senatorul UDMR.
Cseke Attila: „România nu îşi poate permite astfel de consecinţe”
El a mai atras atenţia că prevederile Guvernului ar interzice plata facturilor lucrărilor la investiţiile publice derulate de unităţile administraţiilor publice locale. Astfel, limitându-le la media plătită în prima parte a anului.
„Indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administraţia publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări, şi nu au fost facturate lucrări, dar vara şi toamna constructorii au lucrat.
Acum se depun facturi pentru plata acestor lucrări la autorităţile locale. Acestea nu vor putea fi plătite integral. Asta va rezulta în insolvenţa companiilor de construcţii şi va lăsa ţara un mare şantier, unde nu mai lucrează nimeni”, a explicat senatorul UDMR.
Cseke Attila, acuzații de practici comuniste
Fostul ministru a adăugat că Guvernul ar interzice semnarea contractelor în urma licitaţiilor publice câştigate legal. Asta „înseamnă că statul şi autorităţile publice locale ar putea pierde procese. Drept urmare, ar putea plăti amenzi din bani publici”.
„Măsurile Guvernului vor îngreuna funcţionarea instituţiilor publice şi ale administraţiilor publice locale. Se va resimţi atunci când cetăţenii vor apela la aceste autorităţi pentru rezolvarea unor probleme.
Ministerul de Finanţe ar centraliza, într-o manieră ce aminteşte de regimul comunist. Instituția îşi extinde prerogativele peste autorităţile locale şi peste celelalte ministere, în mod contrar principiilor democratice”, a opinat parlamentarul.
Conform acestuia, „singura propunere constructivă dintre măsurile propuse de Guvern este cea care permite cheltuirea fondurilor din PNRR (împrumutate de România şi nu granturile) pe unele proiecte din Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional de Infrastructură Mare, care ar putea fi astfel salvate”, a explicat Cseke Attila, potrivit digi24.ro cu referire la AGERPRES.