CRONICA ELECTORALĂ. Înapoi în epoca FSN

Nu fac decât să mă uit pe blogul unui coleg de la Antena 3, care anunţă rezultatele parţiale ale exit-poll-urilor şi înţeleg că prezenţa mare la vot în mediul urban nu va favoriza USL.

Cel puţin în Bucureşti, pare să se confirme ceea ce se presupunea şi anume că toţi actualii primari îşi vor conserva poziţia.

Întrebarea pe care ar trebui să şi-o pună în această seară alegătorii, în special care îşi doresc o democraţie de tip liberal şi o economie de piaţă, este dacă sunt dispuşi să accepte ca, în următorii patru ani, România să fie dominată de o structură care să deţină aproximativ aceeaşi putere ca FSN în mai 1990. Poate chiar mai mult. Sau vor să existe şi o opoziţie puternică, capabilă să cenzureze abuzurile puterii. Experienţa din anii 2008-2012 arată că baronii USL au avut adesea mai multă putere decât guvernul central, pe măsură ce tot mai multă putere s-a dus către autorităţile locale.

Să ne imaginăm o clipă o ţară colorată într-o singură culoare politică: consilii locale şi judeţene, primării, două treimi din parlament, astfel încât Constituţia să poată fi modificată fără negocieri cu opoziţia şi, pe la începutul lui 2013, şi cu o schimbare la Cotroceni.