Criză parlamentară în Republica Moldova. Maia Sandu crede că alegerile anticipate sunt soluția

Criză parlamentară în Republica Moldova. Președintele a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului."Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări”, a spus Maia Sandu. Președintele Republicii Moldova a declarat că alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca Republica Moldova.

Criză parlamentară în Republica Moldova. Președintele statului moldovean de peste Prut a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Maia Sandu, un simbol al democrației moldovene și un exponent al orientării europene a Republicii Moldova, spune că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului. Declarația Maiei Sandu a fost făcută după consultările cu fracțiunile și grupurile politice parlamentare.

”Parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări”

"Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări. Iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de trei luni. Sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului.", a observat cu regret șeful statului Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu a declarat că alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca Republica Moldova.

Evoluție parlamentară incertă în Republica Moldova. Se poate ajunge la alegeri anticipate

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost deosebit de activă de la învestire, primind vizita mi multor înalți oficiali români și chiar pe cea a președintelui Franței, Emmanuel Macron. De asemenea, România a oferit în două tranșe un ajutor constând în doze de vaccin Republicii Moldova.

În același timp, Republica Moldova este în căutarea propriului destin și a propriei orientări europene, în condițiile în care forțele politice pro-ruse sunt încă considerabile și deosebit de active. Astfel, deși episodul Maia Sandu este lăudabil pentru democrația moldovenească, viața politică și parlamentară din Republica Moldova riscă să degenereze.

În principiu, orientările pro-ruse nu prea agrează ideea unor alegeri anticipate și sunt animate de absolut toate variantele posibile oferite de tergiversarea și exploatarea situațiilor neclare. Economia Republicii Moldova este de asemenea destul de fragilă și populația expusă la fluctuațiile relativ frecvente și influențabilă la populismul caracteristic socialiștilor. Astfel, misiunea Maiei Sandu devine tot mai dificilă, deși ea pare relativ constantă în declarații și neerodată de la începutul mandatului.