CRITICĂ SPORTIVĂ: Reţeta victoriei

Nicolae Manolescu: "„Ah, doar cinci minute să mai reziste!“, aproape că striga comentatorul francez de pe TF1 al meciului dintre Lyon şi Manchester din optimile Ligii Campionilor".

„Ah, doar cinci minute să mai reziste!“, aproape că striga comentatorul francez de pe TF1 al meciului dintre Lyon şi Manchester din optimile Ligii Campionilor. Îmi aminteam de strigăte asemănătoare ale crainicilor noştri. Problema tuturor nu era ca echipa favorită să atace şi să marcheze, nici măcar să joace, ci să reziste. O mentalitate cât se poate de păguboasă. Şi care ne-a costat, şi pe noi şi pe alţii, ieşiri rapide în decor. Cu o zi înainte, antrenorul lui Olympique Lyon jubila public (mă îndoiesc că şi în sinea lui) de şansa francezilor de a întâlni una dintre marile echipe ale continentului. O şansă care s-a dovedit ghinion curat. Lyon n-a jucat rău. Doar că n-a jucat până la capăt. Tot problemă de mentalitate. După golul lui Benzema din minutul 54, Lyon a făcut, cum se spune, pasul înapoi. Tactică nenorocită. Când Tevez a egalat în minutul 87, Manchester nu le-a mai dat mingea francezilor. Tactică fericită. Dacă, tehnic, lyonezii nu sunt mult inferiori celor din Manchester, având şi viteză la fel de bună de joc şi ştiinţă de a combina pe spaţii mici comparabilă, cu tactica stau evident mai prost. Tactica e aceea care reflectă mentalitatea. Manchester are, e drept, o forţă mai mare în atac (Cristiano Ronaldo nu e Messi, dar ce imprevizibil e când driblează, când pasează, când şutează!). Pe spaţii mari, e formidabil, ţâşnind dintr-o singură pasă lungă până în preajma careului advers. Diferenţa a făcut-o din nou tactica. Spre a tăia elanul gazdelor, englezii au ţinut mingea cât de mult au putut (59 la sută faţă de 41 la sută posesie) şi au stat în terenul lyonez peste jumătate din timpul de joc, au avut nouă cornere faţă de patru şi le-au reuşit 81 la sută din pase. Acelaşi lucru l-am observat în întâlnirea câştigată, doar aparent greu, în realitate destul de simplu, de Barcelona la Glasgow. Scoţienii au greşit tactic, crezând că au şanse pe contraatac. Aşa că le-au lăsat catalanilor balonul 71 la sută din timpul de joc. Vă închipuiţi ce au făcut Ronaldinho şi Deco cu acest cadou, mai ales în condiţiile în care pasele le-au ieşit în proporţie de 89 la sută. Scoţienii nu s-au întâlnit cu mingea decât de două ori, când au şi înscris. Pe catalani îi interesează golurile marcate, nu golurile primite. Şi au înscris de trei ori. Comentariul din „L’Equipe“ e uşor otrăvit: pare să nu observe că Barcelona a tras la poartă de 24 de ori. Iar Celtic doar de cinci ori, pierzând de trei ori mingea pe care o câştigaseră. Numai echipele româneşti mai cred că poţi marca fără să tragi la poartă şi să învingi fără să marchezi. Reţeta victoriei e, cum se vede, simplă.

Şi e în fond tot problemă de mentalitate. În Liga Campionilor, Real, Milan, Manchester, Liverpool au avut şi au mentalitate de învingător. Şi se califică. Arsenal, Inter şi Lyon au mentalitate de învinşi. Şi nu se califică. Ce mai contează că media de vârstă la Milan este de 30 de ani şi că Maldini are 40, iar la Arsenal media de vârstă e de 25 de ani? Rămâne numai mentalitatea.