Eurodeputatul Cristian Terhes susține că Stelian Ion, ministrul Justiției, trebuie să își dea demisia din fruntea ministerului pe care îl conduce.
În contextul în care CSM a dat un vot negativ în ceea ce privește desființarea SIIJ, eurodeputatul Cristian Terhes este de părere că Stelian Ion, ministrul Justiției, trebuie să își dea demisia din fruntea ministerului pe care îl conduce.
„Toboșarul din fruntea MJ trebuie să-și dea demisia!
În lumina votului negativ dat de Plenul CSM (adică și de procurori) pe propunerea de desființare a SIIJ, Stelian Ion toboșarul nu mai poate sta în fruntea Ministerului Justiției. În doar 2 luni de zile toboșarul de la USR a aruncat în aer justiția: valuri de pensionari ale magistraților, ce lasă instanțe pe butuci, proteste ale grefierilor și personalului din penitenciare etc”, scrie eurodeputatul, într-o postare pe rețele sociale.
Cristian Terhes solicit demisia lui Stelian Ion din fruntea Ministerului Justiției
„Manipularea isterică pe care toboșarul de la MJ a făcut-o pe tema SIIJ, atât pe plan intern cât și extern, inclusiv la Comisia Europeană, nu poate fi corectată decât prin demisia acestuia.
E timpul că Ministerul Justiției să fie condus de cineva care crede în valorile democratice, nu în cele ale lui Stalin, de folosire a justiției în scop represiv pentru obiective politice”, mai scrie eurdeputatul Cristian Terhes.
CSM a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ
Joi seară, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ.
Avizul venit din partea CSM este unul consultativ, decizia finală privind desființarea SIIJ urmând să fie luată în Parlament.
Votul a fost de 11 la 8 pentru păstrarea SIIJ.
A fost o ședință cu scântei
Reprezentanţi ai unor asociaţii profesionale ale procurorilor au adus, joi, în cadrul dezbaterilor de la CSM, acuzaţii grave cu privire la activitatea Secţiei speciale pe anul 2020, pe care au catalogat-o ca fiind „ruşinoasă”, cu o rată de achitare a dosarelor trimise în instanţe deja de 66%, în condiţiile în care SIIJ are resurse şi cheltuieli enorme.
Astfel, procurorul militar Bogdan Pârlog de la Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie a spus că, în anul 2019, Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a trimis trei dosare în instanţe, din care în două s-au dispus achitări şi sunt şanse ca şi al treilea să se finalizeze cu acceaşi soluţie, existând posibilitatea ca SIIJ să reuşească „performanţa” de a avea o rată de „100% achitări” în cauzele trimise în judecată.
„În ceea ce priveşte raportul de activitate al SIIJ, constatăm că s-au menţinut constanţi. Dacă ne uităm şi la anul precedent, vorbim de trei trimiteri în judecată pe nişte infracţiuni care de obicei sunt instrumentate de către parchetele de pe lângă judecătorii. Din trei rechizitorii cu care a fost sesizată instanţa de judecată, deja în două dintre ele a rămas definitivă soluţia de achitare. Ceea ce înseamnă deja că au 66% rată de achitare în acest moment, la care, probabil, sunt şanse mari să se adauge şi cea de-a treia achitare, astfel încât să reuşească performanţa de 100%”, a spus Bogdan Pârlog.
Procurorul a adăugat că, în anul 2020, SIIJ a „produs” doar două rechizitorii trimise în instanţe, care privesc aceeaşi persoană, respectiv pe procurorul Mircea Negulescu, în condiţiile în care în cadrul Secţiei respective lucrează şapte procurori şi 20-30 de poliţişti.