Documentele publicate de Rise Project, în deja uriașul scandal mondial „Panama Pepers” arată cum miliardarul nostru Ion Țiriac și-a transferat întreaga avere, de peste un miliard de euro, în conturile unei fundații private din Panama. Iar „Brokerul fugar”, Cristian Sima, a explicat, pe înțelesul tuturor, pe Facebook, cum funcționează fundația PUMA, a lui Țiriac, din Panama, și cum miliardarul nu a plătit niciun chior pe dividendele sale
Manevra s-a petrecut în 2009, prin intermediul casei de avocatură Mossack Fonseca, aceea de la care s-a produs recent cea mai mare scurgere de informaţii din istorie despre banii ascunşi de magnații din întrega lume prin intermediul companiilor offshore. Avocatul și prietenul fostului tenismen, Nicolai Mîndrilă, a explicat pentru Rise Project motivul înființării aceastei entități. „Puma Foundation este o fundație pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Țiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacție se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundației este Ion Țiriac. Toți ceilalți care apărem acolo, eu, Rodica Țiriac, Klaus Mangold avem aceeași poziție, membri ai consiliului director, avem atribuții îndeobște după moartea acestuia. Dacă până atunci nu o dizolvă... Acolo se va împărți totul, în funcție de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viață. Dispozițiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Țiriac”, a declarat Mândrilă.
Țiriac: „Unde fac banii, acolo lătesc taxele!”
În schimb, miercuri seară, Ion Ţiriac a negat că ar avea conturi în Panama: „Ce să fac eu cu ele acolo. Ele sunt în toată Europa. Am o fundaţie, de 30 de ani acolo, care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni. Şi eu fac cu banii mei cea ce spun eu şi boardul fundaţiei, unde sunt şapte oameni. Fiecare plătește taxele acolo unde face banii. Ai o fundație, cont, holding în Panama... unde fac banii, acolo plătesc taxele. Aaa, dacă faci evaziune fiscală este altceva. În Islanda probabil că nu ai voie să ai conturi în afară ţării. În România ai voie. Declar cât profit fac şi ăia 16% îi dau la stat. Unele ţări cer să spui ce profit faci worldwide, altele doar local. Messi poate să aibă 50 de conturi acolo. Dacă nu are voie din cauza legislaţiei din Spania, e altă treaba. Nu m-a interesat dacă politicienii români au voie să aibă conturi în afară ţării. Dar românul poate să aibă conturi în străinătate, doar trebuie să le declare. Ce fac în România, plătesc în România. Ce fac în SUA, plătesc în Spania. Paradisul fiscal este o treabă de himeră”, a declarat Țiriac la Realitatea TV.
FOTO:Ion Țiriac zice că e perfect curat și uscat
Schema lui Țiriac dezvăluită de Sima
Cristian Sima, cunoscut sub numele de „Brokerul fugar” explică, simplu şi detaliat, cum funcţionează, de fapt, fundaţia PUMA a lui Ţiriac din Panama: „Să zicem că Ţiriac vrea să facă o bancă în România. Trimite mai întâi banii lui pe un cont al fundaţiei din Panama, cont care poate fi deschis în Elveţia sau chiar în România. Apoi înfiinţează o firmă elveţiană, un SA cu acţionar unic, fundaţia din Panama. Banii ajung pe firma elveţiană care cumpără acţiunile la banca pe care Ţiriac vrea s-o construiască. Când vinde acţiunile la bancă, Ţiriac vinde firma elveţiană şi deci încasează pe fundaţia din Panama. Există acord de dublă impunere între Elveția și România și nu plătește nimic în România, dar nici în Elveția, unde dacă vinzi acţiuni după un an şi nu eşti profesionist, adică nu faci tranzacţii zilnic cu ele, nu plăteşti nimic impozit. Noul acţionar al băncii Țiriac, are acţiuni la bancă, pentru că acum deţine firma elveţiană. Când le va vinde mai scump va vinde tot firma elveţiană”. Cristian Sima conchide că nu s-a plătit niciun impozit pe dividende, nicăieri. „Banii sunt pe conturile fundaţiei din Panama, în Elveţia şi sunt perfect curaţi. Trebuie să ştiţi că băncile româneşti sunt cele mai permisive cu deschiderea de conturi pentru companii off shore, deci se poate că banii să fie pe contul fundaţiei din Panama, într-o bancă românească şi sunt perfect legali şi vor fi din nou investiţi oriunde în lume fără probleme”.
Sima: „Țiriac nu a plătit niciun leu pe dividendele încasate!
Brokerul spune că faptul că marile firme românești nu sunt cotate la bursă sau fost delistate, ca Banca Țiriac, Dacia, Holcim, Lafarge etc, îi ajută pe „evazioniștii legali”. „Dacă erau la bursă nu ar fi putut vinde sub preș. Așa ei vînd cui vor, la un preț mic, și apoi vând o societate din offshore la un preț mare, ajungând să mai evazioneze încă o dată. Mai mult chiar, pot face și o pierdere intenționată. Pentru acest motiv Bursa de Valori București a rămas nedezvoltată, îi încurcă pe marii șmecheri”. Concluzia specialistului e tranșantă: „Ceea ce spune Țiriac este că firmele lui au plătit impozite pe profit și pe salarii, dar el nu a plătit niciun leu pe dividentele încasate”.
Protecție pentru șpăgari
Avantajul acestei scheme, mai explică Sima, vine în sprijinul afaceriștilor șpăgari. „Dacă ai o afacere în România cu statul și ai nevoie de cash că să plătești șpăgi, e foarte simplu să le plătești prin banca de pe conturile fundației paravan. Acolo nimeni nu te întreabă ce faci cu banii câștigați, astfel, nu ai nevoie de țiganii de la Sintești ca Irina Socol de la Siveco. Dacă într-adevăr s-ar dori să se facă lumina, atunci DNA-ul ar trebui să ceară mișcările de pe conturile fundației (precizez că elvețienii le dau imediat) și astfel am ajunge să aflăm ce politicieni au primit mită(...) Eu fac doar supoziții, dar DNAul dacă vrea poate afla foaroarte usor.