Premierul Florin Cîțu va prelua și atribuțiile lui Cristian Ghinea, ministrul demisionar de Ministerul Investiţiilor cu Proiectelor Europene, acolo unde se joacă marea carte a PNRR.
În plină criză guvernamentală, premierul Florin Cîțu va prelua interimatul la Ministerul Investiţiilor cu Proiectelor Europene. Și se va ocupa de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) . Cristian Ghinea, ministrul demisionar, a vorbit, astăzi, despre atribuțiile pe care le va avea șeful Executivului. La mijloc este vorba despre o miză de 29,2 miliarde de euro, bani ce ar trebui să fie absorbiți de țara noastră de la UE.
Cristian Ghinea, despre preluarea atribuțiilor de către premierul Florin Cîțu
„În primul rând, în dialogul meu cu domnul premier Florin Cîţu, am stabilit mai multe detalii despre ce se va întâmpla în perioada următoare, am stabilit oamenii cheie din echipa de PNRR care vor trebui să rămână. I-am propus continuitate, a acceptat, îi ştie şi domnia sa pentru că a lucrat şi el cu ei şi atunci nu ar trebui să se întâmple nimic.
Deci, practic, dacă mai sunt întrebări de ultimă oră la de la Comisie oamenii de aici ştiu să răspundă. Oricum îl consultam pe premier pentru aceste detalii, deci faptul că preia interimatul este foarte bine, are echipa cu care poate să continue, dar nu cred că se mai poate întâmpla nimic pe acest subiect decât vestea bună că va fi aprobat”, a afirmat Cristian Ghinea.
„Ghinea a mai subliniat că PNRR poate fi modificat sau retras, adăugând că „am fi complet idioţi să facem asta”. Teoretic se poate modifica PNRR sau retrage dar, repet, am fi complet idioţi să facem asta, mai ales că nu este un PNRR al meu, este un PNRR al întregii coaliţii, a fost îndelung discutat cu prim-ministrul şi cu vicepremierii şi cu ceilalţi miniştrii. Toate echipele din toate ministerele au lucrat la acest plan de ţară şi nu cred, ar fi complet absurd să mai schimbăm ceva”.
„Acum, ministerul este în plin proces de a opera feed-backul Comisiei Europene”
„Acum, ministerul este în plin proces de a opera feed-backul Comisiei Europene şi trebuie retrimise, avem un calendar agreat cu Comisia. Trebuie ca în septembrie să trimitem Programul Operaţional Incluziune Socială. Sper să o facem, asta va fi dorinţa sau ordinul pe care îl las în urma mea: să trimitem POIS la Comisia Europeană. Apoi, în noiembrie, ar trebui să urmeze Programul Operaţional Educaţie Ocupare, iar până în ianuarie ar trebui să le trimitem pe toate la Comisie şi nu văd motivul pentru care să nu ne ţinem de această programare”, a conchis Ghinea.