„Cristian Buşoi este din generaţia politică tânără iar moţiunea lui oferă o viziune naţională şi europeană, necesară PNL”

Europarlamentarul liberal Daniel Buda a oferit EVZ un amplu interviu având ca subiect alegerile pentru președinția PNL, eveniment de cotitură pentru partid.

Cum vedeţi situaţia PNL acum, înainte cu o lună de alegeri ?

PNL îşi caută un drum de reconstrucţie după o înfrângere de etapă. În ciuda contextului dominat de populismul PSD şi a comentariilor sceptice despre PNL, personal consider că PNL are capacitatea de a găsi un plan de reconstrucţie. Spun asta pentru că în interiorul partidului se poartă o dezbatere fără ocolişuri faţă de teme grele. Este o dezbatere între doi oameni cu experienţă în partid, deşi sunt din generaţii diferite. Dezbaterea este deci o incursiune în „măruntaiele” partidului şi avem şansa să clarificăm lucruri importante. Acestea sunt însă chestiuni politice interne şi, din acest motiv, discuţia poate să pară „foarte internă”.

Dezbaterea din PNL se reflectă destul de puţin în media şi în public şi nu neapărat pentru că presa şi publicul este dezintersat, poate şi PNL are o responsabilitate.

Fără îndoială că reflectarea publică a dezbaterii interne este răspunderea noastră. Şi avem această obligaţie de deschidere spre exterior: să nu pară campania internă ca o întrunire de activişti în spatele uşilor închise, o împărţire între grupuri şi tabere şi cine are cea mai mare tabară, câştigă. Nu văd cursa internă în această manieră. Bucătăria politică internă trebuie clarificată dar, este necesar mesajul direct de deschidere spre electorat. Faptul că trebuie să găsim un nou tempo al acţiunii politice şi mai multă claritate ideologică, unde suntem şi unde vrem să fim. Să fim oneşti: PNL a pierdut diferenţierea pe economie şi fiscalitate şi mesajul de susţinere a mediului de afaceri. Este dificil să recuperăm individualitatea liberală dacă noi nu venim cu o gândire nouă şi cu o schimbare de generaţii.

Vi se pare fuziunea un proiect încheiat cu bine?

Fuziunea este un proces încheiat cu bine. Este o primă premisă pe care îmi justific încrederea că PNL va găsi după congres un drum bun şi nou, un drum înainte. Eu am fost un reprezentant al „fostului PDL”, ca să spun aşa; şi noi, în organizaţia de la Cluj avem o individualitate dată de istoricul nostru şi luptele politice pe care le-am dus şi pe care le-am câştigat. Dar acum există doar un singur partid şi o singură gândire politică liberală care poate crea lucruri bune pentru comunitatea locală şi pentru PNL, la nivel naţional. Fuziunea este o etapă încheiată iar noul preşedinte al PNL va fi preşedintele unei noi etape politice.

Care dintre cei doi candidaţi Ludovic Orban şi Cristian Buşoi vi se pare mai bun pentru PNL ?

Cum spuneam, amândoi candidaţii sunt oameni cu experienţă politică vastă, dar proveniţi din generaţii diferite. Îl susţin pe Cristian Buşoi pentru că este din generaţia politică tânără iar experienţa din Parlamentul European şi ideile din moţiune dovedesc o viziune politică şi la nivel naţional şi european şi asta este bine pentru viitorul PNL. Purtăm campania noi între noi însă nu trebuie să uităm faptul că avem nevoie de o viziune solidă despre viitor.

Ia PNL distanţă de preşedintele Iohannis?

PNL nu ia distanţă de preşedintele Iohannis, PNL trebuie să îşi înţeleagă mai bine responsabilitatea în raport cu parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis. Şi trebuie înţeles că dacă PNL vrea să îşi asume într-adevăr această responsabilitate atunci trebuie să se consolideze ca partid , ca forţă politică opusă PSD. Să nu uităm că dacă nu erau cetăţenii din stradă la începutul anului şi dacă nu era preşedintele Iohannis, PSD nu oprea OUG 13. PNL aproape că nu a contat atunci, ori asta nu este deloc în regulă şi trebuie îndreptat. PNL trebuie să fie o forţă politică a viitorului, nu o remorcă puţin ruginită a trecutului.

PSD este la 40%, PNL este la 20%, mai poate recupera PNL şi cum ?

PSD are mai multe grupări: gruparea liderilor cu probleme penale, care au un obiectiv comun legat de demolarea Justiţiei şi are o grupare nouă, la care eu aş fi foarte atent, pentru că PSD are această abilitate de a camufla capcane în spatele aparenţelor bune. Populismul guvernului Grindeanu este o problemă  uriaşă pentru stabilitatea economică, dar, în acelaşi timp, oamenii au dreptul să trăiască mai bine iar PNL este într-o situaţie foarte delicată între ceea ce dă bine şi ceea ce este just. Tocmai de aceea, este bine să avem un preşedinte dintr-o nouă generaţie politică şi să recuperăm mesajul pe zona economică.

Este politica atât de regională, între vest şi est? Între Bucureşti şi Cluj ?

PNL are o veche experienţă a diviziunii şi, din acest motiv, mai importantă cred că este acţiunea de echipă. Profilul regional contează dar, dincolo de asta, provocarea pentru PNL este să ofere un nou proiect de ţară. Moţiunea lui Cristian Buşoi, despre faptul că România trebuie să fie cel mai pro-european stat din răsăritul Europei şi despre retragerea statului din economie şi susţinerea mediului de afaceri, oferă explicaţii bune pentru proiectul de ţară al PNL. 2018 ar trebui să fie anul renaşterii liberalismului, la 100 de ani de la Marea Unire. Iar noi, membrii PNL, avem datoria de a susţine PNL ca partid al viitorului.

În două cuvinte punctul slab şi tare al lui Ludovic Orban ?

Punctul slab: din generaţia veche;

Punctul tare: activist de partid;

Şi al lui Cristian Buşoi?

Punctul slab: nu este o „vedetă”;

Punctul tare: omul viitorului, antipopulist.