Autopsia cadavrului arată că politicianul a fost bătut și strangulat cu un „șoricel” din plastic, folosit la susținerea capacelor de roți de mașină. Înainte de omor, între victimă și principalul suspect, fostul socru George Burchel, a izbucnit un conflict din cauza unui autoturism.
În timp ce polițiștii îl căutau pe George Epaminonda Burchel (59 de ani), principalul suspect în cazul crimei căruia i-a căzut victimă Mihail Bălășescu, fost secretar general adjunct al PNL, legiștii au descoperit, la autopsierea cadavrului, că politicianul a fost strangulat cu un „șoricel” din plastic, folosit la susținerea capace lor de la roțile autoturismelor. Surse medico-legale au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că victima era legată de mâini cu același tip de colier și avea mai multe urme de lovituri la ochi și la tâmplă, iar dintr-o ureche îi curgea sânge, semne ale unei „corecții”aplicate de ucigaș.
Dispărut fără urmă
La mai bine de 48 de ore după crimă, autorul nu fusese prins. Aseară, principalul suspect era căutat de Poliție.
Mihail Bălășescu a fost descoperit mort, vineri seara, de către cea cu care a fost căsătorit a patra oară, Ana Maria Burchel. Cadavrul se afla în casa lui Epaminonda George Adrian Burchel, tatăl femeii și fostul socrul al lui Bălășescu, situată în Cartierul Latin, aflat pe raza orașului Bragadiru.
Criminaliștii au găsit victima acoperită cu o pătură, în zona capului. Urmele de sânge și de tumefiere din zona ochilor au condus la impresia că politicianul a fost lovit în cap cu un obiect contondent.
Ulterior, legiștii aveau să constate, la autopsia efectuată sâmbătă, că, în ciuda loviturilor primite, Mihail Bălășescu a murit ca urmare a unei asfixii mecanice.
Partajul, mărul discordiei
Așa cum a relatat avocata lui Mihail Bălășescu, Lidia Cernătescu, fostul ei client avea un conflict atât cu fostul socru, dar și cu fosta soție, legat de modul în care au fost împărțite bunurile, în urma divorțului pronunțat, pe 21 iulie 2015, de Judecătoria Sectorului 5.
Mihail Bălășescu și Ana Maria Burghel se căsătoriseră în anul 2012, dar s-au despărțit după nici un an de mariaj. În urma divorțului, fosta soție a primit bunurile casnice - mașină de spălat, televizor etc - iar bărbatul un autoturism Ford Fiesta. Decizia l-a înfuriat pe fostul socru, deoarece el folosea autoturismul.
Fost revoluționar
Mihail Bălășescu împlinise 47 de ani, pe 10 martie. Ironia sorții: politicianul ucis în mod violent a fost unul dintre cei care au luptat, pe baricade, la Intercontinental, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, care au condus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu. „Este incredibil! Mihail Bălășescu i-a cărat, la Revoluție, pe cei răniți și pe cei împușcați. A fost un om foarte curajos”, a spus Codrin Ștefănescu, la România TV. Totodată, el a ieșit în evidență după ce a recunoscut că a făcut sex pe canapeaua din biroul lui Crin Antonescu.
Strangulat, la fel ca și victima din Parcul Copou
„Arma” cu care a fost ucis Mihail Bălășescu este un colier din plastic, numit „șoricel”, obiect care este folosit de către șoferi pentru fixarea capacelor de roată, dar și de angajații poștei, pentru împachetarea coletelor. Astfel de coliere au proprietatea de a se strange foarte ușor și sunt imposibil de desfăcut. Cu un astfel de colier a fost ucisă, pe 1 martie, în Parcul Copu, din Iași, Diana Elena Gugulică, eleva de 16 ani, omorâtă de un băiat de aceeași vârstă cu ea, Eduard Perju. ^
Socrul: „Nu mă mai vedeți!”
Pe fondul scandalurilor dintre Ana Maria Burchel și Mihail Bălășescu, presărate și de certuri între politician și fostul său socru, decizia instanței de a-i acorda mașina politicianului a fost, se pare, picătura ca a umplut paharul. Drept urmare, George Burchel (foto) a pus la cale un plan. A început să îl sune pe Bălășescu, din 31 august, spunându-i că vrea să îl ajute să recupereze mașina. Presupusul criminal locuia cu fiica lui. În ziua în care Bălășescu a acceptat să meargă acasă la Burchel, acesta ar fi lăsat un bilet, unei cunoștințe, în care arăta că vrea să îl omoare pe fostul ginere și scria că nu o să-l mai vadă nimeni, niciodată. După comiterea faptei, Burchel a dispărut.
Politica faptului divers. Secretele care ucid chiar și politicieni
(Alecu Racoviceanu)
Motto: Faptul divers este acea știre fără de care poți trăi, despre un eveniment care îți influențează traiul.
Anchetele despre omoruri - și, implicit, relatările despre ele – fac excepție de la celebra zicală „despre morți numai de bine”.
În general, când se caută mobilul unei crime se scormonește după elementele care pot explica declicul violent din mintea criminalului. Și, de multe ori, apar amănunte pe care în alte condiții le-ai trece, din decență, cu vederea.
Cel mai bun exemplu în acest sens este ancheta despre moartea fostului secretar general al PNL, Mihail Bălășescu. Pentru a înțelege cine și de ce l-a omorât, anchetatorii au deschis cutia Pandorei a dușmanilor victimei. Din cheia deslușirii crimei a fost nevoie de săparea în viața lui privată. Materiale de presă care acum un an erau simple cancanuri – interviuri ale fostei soții, a patra și, evident, ultima sau ale ex-secretarului general de partid – devin acum piese într-un puzzle polițienesc. Criminalistic vorbind, asasinarea lui Bălășescu trădează ură din partea criminalului, o hotărâre fermă de a „rezolva o dată pentru totdeauna” problema fiicei și un grad de exasperare destul de ridicat, din moment ce crima a fost comisă în casa ucigașului, trupul a fost abandonat la locul faptei și crima a fost recunoscută anticipat, prin biletul lăsat la o rudă. Puteau fi clarificate aceste ciudățenii ale crimei fără un periplu prin viața tumultoasă a victimei? ^