Potrivit afirmațiilor fostului deputat, SRI și DNA s-au implicat atât în alegerile prezidențiale cât și în schimbarea Guvernului Victor Ponta. Fiecare grupare avea un favorit pentru a ocupa Palatul Victoria, dar a câștigat „ambasada”. Legat de alegerile pentru Primăria Capitalei, Sebastian Ghiță spune că Binomul a schimbat atâția favoriți încât a scăpat frâiele electorale.
Ion Cristoiu: Florian Coldea ar putea spune, el fiind mesianic, că de fapt acolo era un județ corupt și că el și-a propus, de dragul acestei lupte împotriva corupției, să spargă județul.
Sebastian Ghiță: Și când o să audă înregistrări cu oamenii lui făcând afaceri, mișcând bugete, obligând constructori să le facă vile, asfaltând drumuri, ce-o să mai zică domnul Coldea?
- Deci lucrătorii ăștia erau și ei cu parandărăt.
- De ce credeți că le-am zis „baronii DNA”? Că ei deveniseră baroni în locul baronilor. Ei nu i-au arestat pe baroni de grija anticorupției, i-au arestat pe baroni ca să fure ei mai mult.
- Am găsit, documentându-mă și am să citez. Un domn Daniel Florea spune în 30 ianuarie 2017 că la sfârșitul lui 2015, Codruța Kovesi s-a întâlnit la Prahova, comuna Strâjnicu, cu procurorul Marius Iacob, cu conducerea DNA Ploiești, cu colonelul Sabin Iancu, pentru operațiunea dumneavoastră. Nu înțeleg.
- A existat acest zvon în Ploiești, dar nu am elemente concrete.
- Am să vă întreb un lucru. 17 februarie 2015, primul dosar. Consider că e un moment crucial pentru dumneavoastră. Ați presimțit că se întâmpla ceva? Simțeați în jurul dumneavoastră pregătirea?
- Aflasem și eu că se pregătea acest lucru.
- Și erați pregătit?
- Nu eram pregătit să văd ce am văzut. Hârtii... Aflasem că urma să fiu chemat la procuratură, nu credeam că voi fi pus sub control judiciar, că nu voi fi lăsat să plec din țară.
- Pe Onea și Negulescu îi știați înainte?
- Negulescu nu cred că era atunci acolo. Dar totuși, dacă vă uitați, multe din probele din dosare, din audieri, discuțiile cu martorii, le făcea acest Negulescu de la un alt parchet, și ducea probele la DNA și totul era o încălcare de legi și proceduri.
- Au urmat în rafale, dosarele. Cinci aveți?
- Cinci, șase. I-ați auzit pe Onea și pe Negulescu: „îi facem și lui Ghiță ca lui Udrea. Îl paradim, îi cerem de șase ori ridicarea imunității, îi facem dosare și pentru furt rufe de pe sârmă, și pentru viol; îi facem dosare până când o să-l îngenunchem”.
- Vă dă control judiciar.
- Nu au putut să mă aresteze, pentru că eram parlamentar.
- De-abia pe 23 martie 2016 are loc asaltul, când cere într-un nou dosar ridicarea imunității. Ce s-a întâmplat?
- După ce am strâns mai multe date și elemente despre ce se întâmpla și după ce acest Portcoală a început să povestească în stânga și în dreapta, în tot orașul, că s-a înțeles cu ăștia de la București, „cu doamna K, că sus, s-a luat decizia, și gata, Ghiță e mort viu, dar el nu știe, în după săptămâni e terminat”... doar l-ați auzit.
- Apoi s-a hotărât o nouă etapă.
- Îl auzeam și eu. Se îmbăta prin baruri, prin restaurante. Eu, totuși, m-am născut în orașul acela, am trăit acolo, mă plăceau oamenii, m-am purtat bine cu toată lumea, și îmi spuneau toți ce vorbește năstrușnicul ăsta. Și atunci, sigur că, nefiind chiar naiv, în Comisia lui Coldea, altora leam spus că nu e ok ce se petrece acolo, că falsifică probe. Și a ieșit și un mic conflict cu reproșuri, cu presiuni. Să se ducă Ponta să își dea demisia, să se ducă să se înțeleagă cu Iohannis. Eu i-am spus, domnul Coldea, sau Florine, dacă tu crezi că ne-au crescut copiii împreună - și ai mei, și ai tăi și-ai lui Ponta – și tu crezi că ești un mare jucător sau ți se pare că în felul ăsta tu poți să îmi zici mie toarnă-l pe Ponta că tu scapi și te pui bine cu președintele, și înțelege că Ponta trebuie să plece, te înșeli amarnic. Înseamnă că nu mă cunoști deloc. Tu poți să îmi ceri mie multe lucruri. Și poate că am făcut de-a lungul vieții multe lucruri împreună, dar sigur nu poți să mă lași să mă duc acasă, să mă uit la băieții mei care au stat bot în bot cu Irina a lui Ponta opt ani și eu să îi torn tatăl și să le fac rău. Eu asta nu pot. Și pentru ce? Pentru o joacă politică? Ce nu vă ajunge? Ce lume nu vă mai încape? Ce bani, ce puteri? Ca să justifice ca să mă omor eu pe mine ca om.
- Am văzut operațiunea împotriva dumneavoastră pentru a ajunge la Ponta, în 2015. Ajunsese Klaus Iohannis președinte. Dumneavoastră ați spus undeva că sistemul voia să-i dea lui Iohanis „Guvernul Meu”. Ce se înțelege prin „Guvernul Meu”? (...) Că majoritatea era PSD-istă. De ce voiau să-l scoată pe Ponta, ce-i deranja?
- Pentru că totuși, dacă vă aduceți aminte, PSD și Ponta jucau destul de abil politic și economic. Televiziunile și presa liberă reușeau să pună toate aceste lucruri într-o lumină bună și contracarau cealaltă parte a presei care făcea propagandă neagră de dimineața până seara.
- Dar de ce pe Ponta? Căci guvernul tot PSD rămânea? De ce era țintă Ponta?
- Pentru că Ponta nu îi asculta și pentru că președintele pe de o parte, Coldea pe de altă parte și alții pe de altă parte, își doreau postul acela de prim-ministru. Mulți bani și multă putere, acolo. - Își doreau poate un om de-al lor.
- Da. Cred că îl doreau prim-ministru unii pe Dâncu, Dragnea se dorea pe el, Iohanis îl dorea, așa cum voia ambasada, pe Cioloș. Fiecare avea jocul lui. Și din acest joc s-a întâmplat ce s-a întâmplat în anul acela.
„Cred că Coldea cu domnul Dâncu au o relaţie foarte bună”
- Cum ați comentat atunci plecarea lui Ponta? A fost forțat?
- Încă din martie slujitorii ăștia mici de la DNA Ploiești îmi dăduseră control judiciar, ca eu să nu mai pot vorbi cu Ponta nici direct nici indirect, și de aceea îmi și pare rău că nu am fost lângă el să îl ajut cu ce idei mai primisem, cu ce experiență câștigasem. Cert este că Ponta singur și influențat în diverse feluri de Gabi Oprea, de Dragnea, de alții, de zvonuri, pur și simplu, a hotărât să cedeze. Dar știți că era propus spre „tăiere” cu mult timp înainte. A fugit prin Turcia... A făcut și Ponta tot felul de năzdrăvănii, ca să îi pună în dificultate și să-i întârzie. Ponta a jucat foarte abil politic. Vă aduceți aminte că acea cedare de guvern pentru un an a însemnat o capcană. Au venit nimeni de nicăieri, „ministrul zero”, „cumințenia pământului”, Cioloș și nu au făcut nimic.
- Coldea l-ar fi vrut pe Dâncu sau pe Cioloș?
- Cred că Coldea cu domnul Dâncu au o relație foarte bună, sunt foarte buni prieteni.
- Și în ecuația aceasta Dragnea de ce juca? Voia și el.
- În acea bătălie Dragnea a fost convins să pună la dispoziție majoritatea din Parlament, Dâncu își dorea să ajungă prim-ministru și a ajuns prim vice-prim-ministru, iar Iohannis a acceptat acest joc între PSD, PNL, USR și cine mai era în Parlament, cu condiția să fie protejatul Ambasadei SUA, domnul Cioloș, primministru. Ceea ce s-a și întâmplat.
- Cu un sprijin al PSD.
- Da. Îmi aduc aminte că ambasadorul Klemm, în mai multe zone, medii cu jurnaliști, nu e o chestiune secretă, a spus foarte clar „noi îl vrem pe Cioloș, eu îl vreau pe Cioloș, sper că Cioloș va ajunge prim-ministru”. Și și-au dorit și după alegerile parlamentare următoare să fie Cioloș prim-ministru, numai că nu s-a mai putut, că a luat PSD 50%.
- Și Liviu Dragnea cum a acceptat să nu aibă un premier de la PSD?
- Liviu Dragnea este un politician abil și știe când e loc să joace și când nu. A înțeles jocul lui Ponta și a acceptat să-i dea lui Iohannis și ăstora guvernul ca să le arate cât de pricepuți sunt la guvernare. Ăia au fost pricepuți la guvernare zero, iar PSD a luat după aceea 50% la ageleri.
„Şi Monica Macovei era una dintre favoritele lui Coldea”
- Profit de întâlnire. M-au preocupat foarte mult alegerile din 2014...
- Au mai fost niște momente atunci. Nu uitați presiunile făcute atunci asupra lui Gabi Oprea. Nu uitați presiunile făcute asupra lui Tăriceanu. Momentul instalării „Guvernului Meu” într-adevăr este unul cu multe peripeții, un ansamblu de chichițe și întâmplări la limita regulilor democratice, dar vedeți, dacă nu respecți jocul, așa cum îl joacă tot Occidentul, rezultatul, dintr-un incest din ăsta politic e un avorton guvernamental.
- Dumneavoastră ați fost în toiul bătăliei alegerilor prezidențiale 2014. Eu am scris că Florian Coldea pariase de la început pe Klaus Iohannis. M-am înșelat, nu-i așa?
- Există și alte teorii. Eu tind să cred că și Monica Macovei era una din favoritele lui Codea. Hai să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă Ponta ieșea evident pe primul loc în primul tur, Klaus Iohannis ieșea pe locul doi, și Monica Macovei pe locul trei, în fața Elenei Udrea și a lui Tăriceanu. Nu am spus doar eu teoria aceasta, au spus-o și domnul Tăriceanu și Udrea. Gândiți-vă dacă nu cumva Horia Georgescu de la ANI și cu înalta Curte nu îi spuneau lui Iohannis „domne, ai furat casele alea, nu ești compatibil, ai ieșit cu stângul din casă, asta este, ai plecat la plimbare, candidează Ponta cu Macovei”. Iar prietenul nostru, fostul președinte Traian Băsescu s-o fi gândit „ei, și dacă iese Nuți pe trei, mă declar eu prim-ministru al dreptei, și cu Nuți președinte, și uite așa o să câștige dreapta, îl dăm pe Ponta la o parte”. Și să știți că nu-s departe de adevăr teoriile astea. Dacă Elena Udrea ieșea pe trei, Băsescu ar fi tăbărât pe Coldea să îl zboare pe Iohannis. Serviciul, și Maior și Coldea, și acum directorul Hellvig, putem să-i blamăm, să-i boscorodim, să nu ne convină, dar și împreună cu cei de la SIE și alte instituții, sunt de multe ori puși în fața unor situații de către președinți, sau instituții, ori șefi de partide, pe care noi nu le cunoaștem. Și de multe ori Maior, Coldea, s-au descurcat bine și au făcut eforturi mari în fața unui Traian Băsescu minunat tare. Că a avut și președintele situații și situații în cele două mandate. Și gestionarea sfârșitului de mandat al lui Băsescu a fost un challenge uriaș. Ok, nu îmi place de Coldea, nu îmi place că i-a lăsat pe ăștia la Ploiești să falsifice dosare. De multe ori a venit întrebarea: ce ai cu Coldea? Răspunsul a fost: dacă eu îți spun trei ani că ăia falsifică, tu chiar nu mă bagi în seamă? Păi ori ai știut și ai fost șeful lor, tu cu Codruța, ori... și proști nu îi cred. Și atunci sigur că nu îmi place de felul în care s-au comportat în relația cu mine, dar nici nu îi consider, nici pe Coldea, nici pe Kovesi proști sau incapabili.
„Sesizarea împotriva lui Buşoi a făcut-o cineva de la Cotroceni”
- Cunoașteți vreun moment când planurile acestea de cuțite și pahare, cum zicea poetul, din birou nu ieșeau? De exemplu, cum de au pierdut ei Bucureștiul pentru Gabi Firea?
- Aici sunt convins că președintele Iohannis, care a ieșit cu domnul Bușoi pe stradă, și directorul Hellvig, s-au edificat. Și și-au dat seama că orice candidat dădea dreapta, până ce nu ajungea Nicușor Dan favoritul constructorilor din București... da, Nicușor Dan ia bani de la anumite firme din București ca să se retragă din procese. E publică informația, e din presă.
- Deci Nicușor Dan era favoritul?
- Nicușor Dan era favoritul, și atunci PNL... Săracii mai aveau nițel să le ia DNA galbenul din steag. L-au pus pe Bușoi, a avut dosar la DNA în două zile. A fost funny operațiunea. După aia Marian Munteanu s-a autodeclarat securist dintr-o dată. Nu mai știu cine a fost al treilea. Pe Orban l-au convins cu Urdăreanu; să vă uitați în acel dosar. Acel Urdăreanu a fost trimis să îl provoace pe Ludovic Orban. Dintr-o listă de denunțători... Pe cine dăm afară? Pe Orban. Nea Tibi vino încoace. Știi câte probleme ai, arest la domiciliu... fă și tu un denunț lui Ghiță, un denunț lui Orban, și dă-i cu provocarea, ceea ce e ilegal. SRI nu și-ar permite niciodată să facă așa ceva.
- Ceea ce spuneți e foarte interesant. Președintele merge în oraș cu Bușoi. Brusc lui Bușoi i se face dosar. Pe 30 decembrie 2013 a fost plângerea, de la Cotroceni.
- Se pare că în ciuda faptului că președintele Iohannis a fost cu Bușoi să se plimbe prin oraș să admire orașul, totuși, sesizarea împotriva lui Bușoi a făcut-o cineva de la Cotroceni.
- Deci, odată, săracul Iohannis, mergea cu Bușoi...
- Nu ar fi aflat nimeni dacă nu apărea un cetățean indignat insistent, care să publice această reclamație în Evenimentul Zilei. Așa a aflat Bușoi.
- La un moment dat era unul Bușoi care era sprijinit de președintele Iohannis. Și odată, pe 30 decembrie...
- Un cetățean indignat se prezintă la redacția EVZ și zice „voi știți că la DNA e o plângere că ăsta a furat bufnița din Cotroceni?”
- A, deci era deja plângerea.
- Și EVZ a zis, de unde știi? Stați să vă arăt documentele. Iată pângerea de la Cotroceni, s-a sesizat DNA și DNA s-a sesizat imediat și de faptul că Bușoi e penal.
- Deci cetățeanul indignat spunea că el a făcut o plângere la Cotroceni și am înțeles că într-o zi a ajuns la DNA. Extraordinar. Și fără să știe Iohannis.
- Evident.
- Și pac, dosar lui Bușoi. A ieșit Bușoi din joc.
- Ăsta e statul subteran.
„Acceptă şi faptul că nu le au atât de bine cu politica”
- După asta a intrat în joc Marian Munteanu.
- Și, dintr-o dată, din tenebrele istoriei, a apărut denunțul de securist, și a plecat și el. După aceea i-a venit ideea domnului Urdăreanu, denunțător, să-l murdărească pe Orban.
- Și trebuia să rămână Nicușor Dan. De ce nu a rămas?
- Nicușor Dan a candidat. Din jocuri din astea incestuoase nu ies decât avortoni: USR, TFL, Nicușor Dan. Avortoni politici.
- Ce trebuie să înțeleagă oamenii e că ei au început să se lucreze și la un moment dat le-a ieșit Gabi Firea.
- Uneori, Ponta îi spunea lui Coldea „Uite, acceptă și faptul că ești cel mai tare la arestări, la spioni, la tot ce vrei tu, dar nu le ai atât de bine cu politica, mai lasă-ne și pe noi, pe aștia, la partide, să mai concurăm și noi. Nu mai face țintar cu noi, mai lasă-ne-n pace”. Coldea are multe calități, dar nu e cel mai abil aranjor.
- Ce voiam să arăt este că uneori aceste planuri bine așa făcute ies ca dracu.
- La toate aceste chestiuni, sau la multe dintre ele, Maior, atât cât putea el, între un președinte și un Coldea strâns legați, Maior a încercat tot timpul să așeze, să atragă atenția, să ducă lucrurile într-o zonă democratică, să ceară calmarea situației, să ceară mai puțină implicare. Sigur, lumea se întreabă dacă a știut de ce nu a făcut ceva. Nu putea să facă ceva. Dacă îl simțeau Băsescu și Coldea că mișcă ceva împotriva lor, îl dădeau afară pe Maior fluierând. Maior nu prea mai avea loc de întors între cei doi. Asta era realitatea crudă.
- Era ca la sandviș. Traian Băsescu lucra cu Coldea...
- În fiecare zi. Și cu mulți alții. Traian Băsescu era extrem de abil în a folosi pârghiile statului. Mai ieșea cu Coldea din când în când, mai o chema pe Codruța pe la Cotroceni, mai se întâlnea cu Livia Stanciu, știm toți ce s-a întâmplat.