Cowboy-ii evrei de pe înălțimile Golan

În timpul Războiului de Șase Zile (1967), Israelul cucerea de la Siria platoul Golan, teritoriu pe care l-a anexat în 1981. Luna trecută, SUA au recunoscut suveranitatea Israelului asupra acestui teritoiriu strategic și aprig disputat. Dar, unde altădată șuierau obuzele și rachetele arabo-israeliene, acum cresc singurele vaci „bio” din Israel.

Încă din 1995, Thierry Moens, un fermier belgian, a pus bazele creșterii vacilor pe înălțimile Golan. Dar, de 18 luni, s-a asociat cu alți fermieri evrei și a înființat Mire Golan, o cooperativă de crescători de animale care lucrează cu o firmă de comerț cu amănuntul, Hai Bari, condusă de o fostă contabilă din Tel Aviv, Limor Averbuch.

Limor comercializează carnea de vită crescută pe platoul Golan, dar și anumite produse din lapte de capră și miel, sub label-ul Hai Bari, relatează Times of Israel. Hai Bari este singurul furnizor de carne bio din Israel.

Cowboy călare, lasouri, șei înflorate, pălării Stetson, cirezi de vite mânate sub soarele arzător, apoi seri cu muzică country: totul pare desprins dintr-un film western, și nu o realitate de zi de zi pe înălțimile Golan. „Piața israeliană începe să se intereseze tot mai mult de calitatea hranei, iar consumatorii încep să caute produsele de pe podișul Golan: carne, brânzeuri, vin și fructe. Limor Averbuch, care înainte era vegetariană, spune că oamenii vor să cumpere carne direct de la fermele din Golan, și nu importată. Chiar dacă, în absența unei cereri importante de carne de calitate, crescătorii israelieni de bovine nu reprezintă decât o mică parte a pieței de profil locale, adică 8%.

Văcarul israelian, vacile israeliene

Yam Goren, un crescător de vite și prieten cu Moens, care gestionează o turmă de 800 de vaci a chibuțului Mevo Chama, face parte și el din cooperativa Mire Golan și Hai Bari și afirmă că munca de cowboy este un mod de viață. „365 de zile pe an esti ocupat cu vacile: să nu părăsească zonele admise, să nu fie furate sau atacate de lupi sau alți prădători”. Goren a lucrat ca muncitor la fermă o mare parte a vieții. El și echipa sa de cowboy își petrec o mare parte a zilei în șa, parcurgând cele 3.200 de hectare unde se află vacile.

Toate vacile de la Mire Golan își petrec tinerețea în aer liber. Se nasc în aer liber, nu beau decât laptele mamei în primele șase luni de viață și apoi se hrănesc cu iarba verde cu nuanțe rozalii care crește în timpul scurtei ierni israeliene. Toate ranchurile Hai Bari cresc rase similare, în special Simmenthal, Angus, Brahman, Limousine. „Hrana de calitate și lipsa de stres sunt esențiale pentru calitatea cărnii”, spune Moens. „Dacă vacile cresc în stres, toți mușchii le devin mai duri”. Vacile crescute pentru Hai Bari nu primesc hormoni și nici antibiotice decât numai când este „medical justificat”. Eșantioane din ADN-ul fiecărei vaci sunt trimise periodic la un laborator din Nebraska.

Încălzirea și carnea congelată

Înălțimile Golan posedă în general cel mai bun climat din Israel pentru creșterea vitelor. Dar și clima s-a schimbat în ultimul deceniu, iar asta creează probleme pentru vaci, spun cowboy-ii. Sunt mai puține ploi, iar iernile sunt mult mai călduroase ca în urmă cu patrucinci ani. În plus, tot în ultimul deceniu, cheltuielile au crescut, iar crescătorii care au avut datorii au reușit cu greu să supraviețuiască. „Mulți au fost striviți de piața cărnii de vită congelată, în principal de carne de proastă calitate importată din mai multe țări și groaznică la gust”, explică Thierry Moens.

 

Plămânii cușer

Majoritatea israelienilor nu se întreabă de unde vine carnea de vită pe care o cumpără, spune el. Numeroase restaurante se laudă că produsele lor din carne de vită vin de pe platoul Golan, dar în realitate cumpără carne de vită congelată. O altă parte a industriei locale importă vite vii din Australia, Portugalia și Europa de Est și le lasă apoi în diferite zone pentru a se îngrășa, înainte să le sacrifice pentru piața locală. Anterior, și Moens a vândut animale vii către ferme arabe unde erau puse la îngrășat, o parte din ele ajungând și pe piața evreilor ortodocși din pricina certificării cușer care cere ca plămânii animalului să fie sănătoși. Dar nici uneia nici alteia din aceste piețe nu le-a păsat de calitatea cărnii, a acuzat Moens. Mire Golan crește între 3.000 și 4.000 de vaci pentru Hai Bari. Dacă nu lucrează împreună, fermele nu pot supraviețui, spun cowboy-ii. Creșterea vitelor este o activitate de doar câțiva zeci de ani în Israel, o țară complicată, adaugă ei.