Planul conceput la Cotroceni. Pe cine vrea de fapt Klaus Iohannis „premierul meu”. Editorial de Anca Andrei

Guvernul Cioloș a fost primul „guvern al meu” pentru președintele Klaus Iohannis. Teoretic el era cel care controla executivul. Practic, șeful statului nu era interesat de acest lucru și s-a preocupat încă de la bun început mai mult de bunăstarea personală. A bifat vacanță după vacanță, iar evenimentele naționale sau internaționale importante erau tratate cu multă superficialitate de la Cotroceni, mesajele venind mai mult pe facebook, cu o întârziere de câteva zile.

„Privesc cu atenție și îngrijorare” era sintagma prin care poporul român, preocupat de zdruncinăturile politice, era scos din minți regulat. La un moment dat, când și-a dat seama că procentele scad vertiginos, la capitolul încrederii pe care cetățenii o au în el, președintele Klaus Iohannis a început să iasă mai mult în prim plan.

Ca toți ceilalți foști președinți s-a agățat de eterna temă JUSTIȚIA și brandul ei deja impus la nivel internațional, anti-CORUPȚIA. Mesajele cu penali, culmea, i-au adus o creștere de imagine, motiv pentru care, a ales să-și petreacă liniștit zilele de odihnă la Palatul Cotroceni și din când în când să mai iasă public să ne amintească despre cât de coruptă este țara aceasta, condusă de penali, adică de ceilalți. Nu ne-a spus niciodată ce a întreprins el, ca președinte de țară, pentru ca lucrurile să intre pe un făgaș normal. Căci penali s-au dovedit a fi inclusiv procurorii DNA, după cum am aflat din multiple înregistrări scăpate intenționat în spațiul public. Dar despre asta a ales să nu vorbească niciodată.

Cu toate că n-a reușit să trezească în poporul român nici simpatie pentru el, nici antipatie, ci doar indiferență totală, Klaus Iohannis are în acest moment cel de-al doilea mandat prezidențial asigurat. Niciun alt rival politic nu-i pune probleme, singurul care ar putea să-i mai fure din procente fiind Călin Popescu Tăriceanu, care, însă fără sprijinul PSD ar avea șanse minime să ajungă la Cotroceni.

Conform unor surse din anturajul președintelui României, acesta și l-ar dori ca viitor premier, culmea, chiar pe liderul ALDE. Tăriceanu ar trebui să primească mult râvnita funcție cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, tocmai pentru a nu intra în competiția prezidențială. Până atunci, ar trebui doar să se testeze terenul și să se poarte negocieri, care să zdruncine coaliția PSD – ALDE, până la ruperea ei definitivă.

Dacian Cioloș nu i-ar pune niciun fel de problemă, dar pentru a evita potențiale probleme, se pare că acestuia i-ar fi promis poziția de premier în „Guvernul meu 2”, după ce câștigă cel de-al doilea mandat, urmând să-l destituie pe Tăriceanu din cauza unor probleme…. probabil în Justiție. Deja ne-am obișnuit cu dosarele scoase din joben în momentele cheie.

USR ar trebui să facă și el parte din Guvernul de Uniune Națională de Dreapta, Dan Barna ridicând deja pretenții în acest sens, visându-se minim vicepremier.

Cel care n-ar câștiga nimic din acest joc ar fi președintele PNL, Ludovic Orban, pe care Klaus Iohannis nu-l dorește sub nicio formă în fruntea vreunui Guvern. La fel ca și cu Cătălin Predoiu, președintele ar dori să-l scoată discret din prim plan și să-i ofere la schimb o poziție tentantă, dar care l-ar dinamita politic pe viață.

Același lucru s-a întâmplat și cu Cătălin Predoiu. Iohannis promisese public că el va fi premier. Cum nu putea să pară mincinos în fața partidului sau a poporului, consilierii lui din umbră au găsit o soluție pentru ca fostul ministru al Justiției să iasă singur din cărți. L-au obligat practic să-și asume candidatura la Primăria Bucureștiului și i-au construit o campanie deplorabilă, prin care au avut grijă să-l îngroape definitiv. Așadar, în acest moment, principalul scop al lui Klaus Iohannis este să-și asigure cel de-al doilea mandat, iar de acolo să-i lase pe păpușarii din umbră să decidă singuri soarta țării. Următoarea țintă a președintelui va fi apoi Bruxelles, iar strategia lui se va axa pe aria internațională pentru a-și asigura o continuitate politică în acea zonă. Președinte al Consilului European este un vis la care nu a renunțat, așa cum nici Liviu Dragnea nu concepe să nu fie el candidatul PSD la prezidențialele din 2019.

Ceea ce nu a luat Klaus Iohannis în calcul este faptul că, așa cum numele lui a ieșit din pălărie, cu foarte puțin timp înainte de alegeri, așa ar putea face acum, cei din tabăra opusă, care au testat deja câteva nume cu greutate. Anul 2019 se anunță unul plin de surprize, iar Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi una dintre ele.