Costel Alexe, vestea pe care nu voia s-o audă. Poate fi judecat pentru mită și delapidare

Sursa Foto: Facebook/ Costel Alexe

Costel Alexe, președintele CJ Iași, este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare, pentru că ar fi primit 22 de tone de tablă de la un combinat siderurgic, în schimbul unor favoruri ministeriale. El a contestat trimiterea în judecată, dar ÎCCJ a respins cererea sa. Procesul va continua pe fond, cu riscul unei condamnări severe.

Costel Alexe are contestația respinsă

Costel Alexe, președintele CJ Iași, nu mai are cale de atac în Dosarul Tabla. ÎCCJ a decis azi, 29 ianuarie 2024, că procesul poate continua pe fond, respingând contestația lui și a altor persoane implicate, printre care fosta sa soție și frații săi.

Toți sunt acuzați de DNA de fapte de corupție și fals, legate de perioada în care Alexe era ministru al Mediului.

Alexe este judecat din iunie 2022 pentru luare de mită și instigare la delapidare, alături de Bogdan Grecu, fostul director al combinatului Liberty Galați, care este acuzat de dare de mită, delapidare și fals. Cei doi ar fi făcut afaceri necurate cu produse din tablă, în schimbul unor favoruri din partea ministerului condus de Alexe.

Fostul ministru al Mediului riscă pușcăria

Potrivit acuzației DNA, Alexe ar fi primit 22 de tone de tablă, în valoare de 99.956 lei, de la Grecu, pentru a-i acorda acestuia certificate de emisii de gaze cu efect de seră și pentru a-l ajuta să închidă o haldă de zgură, care încălca normele UE. România a fost sancționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în 2018 pentru neînchiderea a 68 de depozite de deșeuri neconforme.

Mita ar fi fost livrată la o firmă controlată de un apropiat al lui Alexe, care este și el inculpat în dosar. De asemenea, în dosar mai sunt judecați trei membri ai familiei lui Alexe: frații Mihai și Florin și fosta soție Raluca Elena, de la care Alexe a divorțat în 2021, după ce a fost trimis în judecată. Aceștia sunt acuzați de fals, pentru că ar fi întocmit documente false pentru a justifica primirea șpăgii.

Potrivit codului penal, pentru delapidare și mită, un funcționar public riscă închisoarea.

„Art. 295. - (1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

„Potrivit art. 290 CP, "(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289 CP, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Costel Alexe a contestat acuzația

Alexe și ceilalți inculpați au contestat trimiterea în judecată, dar ÎCCJ le-a respins azi cererea. Astfel, procesul va continua pe fond, următorul termen fiind stabilit pentru 15 iulie 2024, potrivit 7Iași.

Costel Alexe, născut pe  20 august 1983, în Adjud, Vrancea,  a fost ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor ambelor guverne Ludovic Orban, începând cu 4 noiembrie 2019 până la 5 noiembrie 2020, a fost. Pe 27 septembrie 2020 a fost ales Președinte al Consiliului Județean Iași în urma alegerilor locale.

Ca parlamentar, Costel Alexe a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Kazahstan, Bosnia și Herțegovina.