Pentru prima oară în istorie, Consiliul de Securitate al ONU a discutat exclusiv situația drepturilor omului în Coreea de Nord.
Regimul de la Phenian nu a mai putut scăpa de acuzațiile pe care se chinuie de decenii să le ascundă, privind situația catastrofală a celor 22 de milioane de nord-coreeni.
„Viața acestor oameni este un adevărat coșmar”, a acuzat ambasadorul american la ONU, Samantha Power. Ea a citat declarații ale unor foști deținuți în lagărele de muncă nord-coreene, care au reușit să fugă în Sud și care au relatat atrocități incredibile: prizonieri obligați să mănânce rădăcini sau șoareci pentru a supraviețui, torturați, violați, supuși unor „pedepse sadice”.
O comisie de anchetă a ONU a recenzat între 80.000 și 120.000 de deținuți repartizați în 12 lagăre de muncă. Consiliul de Securiate „trebuie să vorbească în mod regulat despre drepturile omului în Coreea de Nord atâta vreme cât crimele vor continua”, a cerut Power.
Ambasadoarea a cerut Consiliului „să examineze recomandarea” Adunării Generale a ONU de a sesiza Curtea Penală a Drepturilor Omului pentru crime împotriva umanității.
Coreea de Nord a amenințat cu represalii și a refuzat să participe la întrunirea Consiliului. China a încercat să se opună acestei reuniuni, dar a fost lăsată în minoritate în timpul unui vot asupra procedurii: 11 voturi pentru, două abțineri (Ciad și Nigeria) și două împotrivă (China și Rusia).
Ambasadorul chinez Liu Jie Yi a declarat că „ar trebui să ne abținem de la orice acțiune care ar putea inflama situația” în Peninsula Coreeană. La rândul său, ambasadorul rus a apreciat că drepturile omului nu sunt de competența Consiliului de Securitate.