Corupție la Air Moldova. Directorii au fost trimiși în judecată pentru un prejudiciu de peste 119 milioane lei

Sursa foto: Air Moldova / facebook

Procuratura din Republica Moldova a anunțat că a finalizat un dosar de corupție, în care prejudiciul adus bugetului de stat este unul foarte mare, de ordinului milioanelor de euro. Cei doi director implicați nu au recunoscut acuzațiile care le-au fost aduse de procurori.

În acest dosar, procurorii susțin că directorul de la Air Moldova și adjunctul acestuia au produs un prejudiciu de 83, 4 milioane de lei moldovenești, adică peste cinci milioane de euro.

Anchetatorii mai susțin că prejudiciul este unul foarte mare în comparație cu celelalte dosare aflate în lucru, cei doi oficiali fiind trimiși în judecată în fața unei curți penale din Chișinău.

„Obiectul investigației cuprinde acțiunile ilegale exprimate prin depășirea în mod vădit a limitelor atribuțiilor de serviciu acordate prin lege, de către persoanele publice din cadrul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, și anume, directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, care în perioada anilor 2018-2019, la încheierea contractului de wet-lease nr. 0285 din 17.05.2018, au cauzat prejudiciu în proporții deosebit de mari persoanei juridice de drept public, statul, reprezentat de Agenția Proprietății Publice, în mărime de 36 690 567,90 lei și persoanei juridice de drept privat, S.R.L. „Air Moldova”, în sumă de 83 340 455 lei”, menționează reprezentanții Procuraturii.

Au fost aplicate sechestre asiguratorii

În comunicatul Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova se arată că au fost instituite măsuri asiguratorii, prin care se poate recupera o parte din prejudiciul cauzat bugetului de stat.

”În scopul reparării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție, au aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților aflate pe teritoriul Republicii Moldova și peste hotarele țării, în sumă de 12.289.183 lei”, se mai arată în comunicat.

Codul Penal al Republicii Moldova prevede că pentru infracțiunea comisă cei doi directori riscă închisoarea.

”Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 23.500 la 57.500 lei sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”, se mai arată în comunicat.

Cele două persoane din conducerea Air Moldova nu au recunoscut acuzațiile care le-au fost aduse, drept urmare probele de la dosar urmând a fi discutate și dezbătute în fața unui judecător.