Procurorii DNA au dispus în cursul zilei de vineri să o trimită în judecată pe directoarea Complexului Multifunțional Caraiman, din București, pentru fapte de corupție. Prejudiciul în acest dosar este de 17,2 milioane lei.
Concret, Iuliana Livia Gomes, directoarea acestui centru medical, finanțat cu bani publici, a falsificat rezultatul a două licitații, pentru ca o anume societatea comercială să fie declarată câștigătoare.
Procurorii DNA o acuză pe Iuliana Gomes de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave (2 infracțiuni), fals intelectual și complicitate la fals intelectual (11 infracțiuni).
În activitatea infracțională, Gomes a fost ajutată de Monica Ghiță, Laura Nicoleta Apostol și Constantin Mărășescu, toți trei angajați la Complexul Multifuncțional Caraiman, fiind trimiși, la rândul lor în judecată.
Care sunt acuzațiile aduse de DNA
În rechizitoriul DNA, procurorii susțin că Gomes Iuliana Livia, în calitate de director executiv al Complexului Multifuncțional Caraiman, beneficiind de ajutorul inculpatei Ghiță Monica, în calitate de șef Serviciu Achiziții Publice în cadrul aceluiași Complex, ar fi dispus și coordonat derularea formală a două proceduri de achiziții publice, în urma cărora contractele de achiziție ar fi fost câștigate în mod nelegal de către SC Minimed Solutions SRL și administratorul acesteia.
”Cele două contracte ce ar fi fost atribuite în mod nelegal priveau „Sistemul integrat de telemedicină” (achiziția de holtere EKG 12 canale, EKG 3 canale, achiziția de software dispecerat ambulanță), respectiv „Extinderea Sistemului integrat de telemedicină” (achiziția a 2.700 de holtere EKG 3 canale, precum și a 2 servere)”, anunță DNA.
Licitația pentru sistemul de telemedicină, fraudată
Anchetatorii mai arată că licitația pentru „Sistemul integrat de telemedicină”, a fost fraudată. Cu alte cuvinte, la dosar există probe că funcționarii centrului medical au întocmit caietul de sarcini, strict pe baza caracteristilor aparaturii medicale care urma să fie livrată de societatea Minimed Solutions.
”Mai mult, pentru a se stabili valoarea estimată a acestei achiziții publice ar fi fost mimată o procedură de consultare a pieței la care unic ofertant de preț ar fi fost S.C. Alias Prime S.R.L. (al cărei administrator în fapt ar fi tot inculpatul persoană fizică), aceasta fiind folosită ca societate paravan de către același inculpat persoană fizică, administrator al S.C. Minimed Solution S.R.L”, mai anunță DNA.
Holtere pentru inima care depistează virusul Covid
Procurorii de la DNA București susțin directoarea Gomes a justificat achiziția a 2.700 de holtere EKG3, sub pretextul răspândirii la nivel național a infecției cu noul virus SARS-COV-2.
DNA mai arată că în ciuda faptului că nu exista o documentație medicală, atestată de specialiști, care să ateste faptul că aceste holtere pot confirma sau nu suspiciunea de infectare cu virusul SARS-COV-2, acest lucru apare precizat în referatul de necesitate al procedurii de „Extindere a Sistemului Integrat”.
”Mai mult, pentru a favoriza din nou S.C. Minimed Solutions S.R.L., Complexul Multifuncțional Caraiman, prin directorul său executiv, ar fi inițiat o procedură de negociere cu nerespectarea condițiilor prevăzute în Legea achizițiilor publice și ar fi organizat o procedură de „negociere fără publicare prealabilă” „fulger” (finalizată în termen de 7 zile de la declanșarea procedurii de licitație)”, se mai arată în comunicatul DNA.