Copilul teribil al politicii olandeze vrea să reducă drastic imigrația. „Suntem dispuși să contribuim la programe de ajutor oriunde în lume, dar nu mai dăm pașapoarte olandeze”

Una dintre cele mai imbecile acuzații aduse mișcărilor populiste și naționaliste din Europa este că și-ar trage seva din nazism.

Nu vă faceți niciun fel de griji, nici propaganda rusească, nici fake news-urile nu au făcut o treime din populația europeană să se convertească la na'ional socialism. O spune râzând Thierry Baudet, marea surpriză a recentelor alegeri din Olanda.

„În ziarele din zilele noastre avem dezbateri scolastice. De genul, discursul domnului Baudet este ecoul fascismului italian sau seamănă mai mult cu ideologia lui Francisco Franco sau a Germaniei din anii 30? Astfel de lucruri dezbat jurnaliștii. Și publicul se întreabă: Poftim? Oamenii înțeleg că toate aceste comparații sunt ridicole. Jurnaliștii le fac doar ca să le arate colegilor cât de corecți sunt ei din punct de vedere politic”.

Forumul pentru democrație al lui Baudet a ieșit pe primul loc în alegerile regionale, crescând de la două la 13 mandate în Senat, în ciuda tuturor acuzațiilor pe care i le-a adus presa progresistă. Un singur lucru n-a îndrăznit nimeni să-i reproșeze lui Baudet: lipsa capacităților intelectuale.

Cu studii strălucite în istorie și drept, Baudet se intitulează fără umbră de modestie unul dintre cei mai dotați intelectuali din Olanda zilelor noastre. În opinia acestui tânăr politician olandez, avântul pe care l-au luat mișcările populiste are o explicație foarte simplă- partidele tradiționale de dreapta și-au trădat și electoratul, și rolul pe eșicherul politic.

„(Liderii partidele conservatoare tradiționale din Europa n.r.) sunt dhimmi (Baudet folosește intenționat acest termen care se referă la statutul de inferioritate pe care îl au, în țările musulmane, membrii altor credințe în țraport cu Islamul n.r.). Ei se supun regulilor pe care stânga le-a stabilit pentru a accepta orice discuție, pentru a cataloga orice opinie drept acceptabilă.

Cu alte cuvinte, ei se supun "marii narațiuni" a adversarilor lor. Nu este niciodată un lucru foarte inteligent de făcut. Noi, dimpotrivă, spunem în mod deschis că ne opunem în mod fundamental nu numai propunerilor politice ale stângii, ci și ipotezelor lor fundamentale.

De aceea nu spun că vreau reforma UE și nu cred că această reformă este posibilă, în primul rând (...). Dar nu suntem doar împotriva acestui sau acelui aspect al UE, împotriva unei directive sau a alteia, credem că însăși filozofia care stă la bază este greșită.

Mai ales ideea că ar trebui să depășim identitățile naționale și să avem un fel de birocrație "europeană" care să ne administreze viețile. În consecință, tot ceea ce este legat de UE trebuie, în cele din urmă, să fie dezlegat. Euro, frontierele deschise, politicile comune privind pescuitul...

Același lucru este valabil și pentru întreaga chestiune a schimbărilor climatice”. Baudet nu joacă niciun rol, nu vrea să seducă electoratul. Spune exact ce crede, chiar dacă mulți dintre alegători sunt nevoiți să țină dicționarul aproape ca să-i poată înțelege expresiile sofisticate. Se declară de acord să sprijine guvernul, dar nu pentru a-i promova în funcții de conducere pe colegii săi, ci pentru a schimba politici-cheie, precum imigrația.

„Susținem modelul australian în ceea ce privește imigrația. Prin aceasta înțelegem o abordare fundamental diferită a acestui proces. Nu mai avem de gând să ne uităm cât de multă nevoie au imigranții de sprijinul nostru; ne vom întreba dacă sunt pregătiți să contribuie la dezvoltarea țării noastre.

Suntem foarte dispuși să contribuim la programe de ajutor, să sprijinim adăposturile pentru refugiați oriunde în lume. Suntem foarte bucuroși să îi ajutăm acolo. Dar când vine vorba de imigrație, de a elibera pașapoarte olandeze oamenilor, asta nu se mai face (la întâmplare n.r.) (...).

Avem o abordare fundamental diferită a imigrației față de ceea ce s-a întâmplat în Occident în ultimele câteva decenii. Apreciem națiunea, identitatea noastră națională, este o valoare foarte importantă, pe care trebuie să o protejăm”.

Mândru de națiunea sa, Baudet se declară nerăbdător să colaboreze cu naționaliștii și populiștii din celelalte țări europene.

„Suntem martorii apariției unui nou discurs politic, vedem schimbări radicale în instituțiile politice din aproape fiecare țară europeană. Mă simt profund european, chiar dacă nu susțin UE.

Eu văd acum platforma pe care o reprezintă UE ca un loc de întâlnire cu aliații. Sunt foarte încântat că vom lucra împreună cu oameni din Franța, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Cehia și alte țări.(... ) Sunt în contact cu oamenii din aceste țări de ani de zile. Nu înseamnă că suntem anti-cooperare sau anti-europeni.(...)

Una dintre cele mai incitante și pline de speranță evoluții pe care le-am văzut în viața mea este acest nou curent. Este ceva nou în curs de dezvoltare și este mai larg decât Europa. Îl vedem, de asemenea, în America, în Brazilia, în Australia. Eu cred că e vorba de o renaștere, o trezire. Indiferent de termenii pe care istoricii îi vor găsi mai târziu, cred că suntem parte dintr-o mișcare care va schimba direcția în țările noastre pentru următoarele două generații”.

Sper că citatele generoase pe care le-am dat din Thierry Baudet v-au ajutat să vă formați o părere despre acest politician olandez. Nu se ascunde după deget și nici nu jonglează cu vorbele. Puteți să îl considerați fascist sau antieuropean, nu e nicio supărare. Alta e problema.

Faptul că, după decenii de inginerii sociale menite să întroneze corectitudinea politică și multiculturalismul, o parte importantă dintre olandezi își pun speranța într-un astfel de politician arată cât de mare este prăpastia dintre elitele globaliste și națiunile Europei (chiar și cele mai tolerante).