Controversele din spatele studiilor climatice. Perspectiva lui David Craig despre procentul de 97%

încălzirea globală. Sursa foto. Pixabay

Un argument frecvent adus în sprijinul teoriei încălzirii globale antropice catastrofale (CAGW) este că 97% dintre oamenii de știință susțin că acest fenomen are loc. De exemplu, fostul președinte Barack Obama a declarat: „97% dintre oamenii de știință sunt de acord că schimbările climatice sunt reale, cauzate de activitățile umane și prezintă riscuri semnificative.” De asemenea, Obama nu este singurul care susține acest lucru. Există multe personalități care afirmă această ipoteză.

Însă, David Craig, autorul cărții „Nu există criză climatică” demontează aceste afirmații. „Această afirmație este larg acceptată. Cu toate acestea, faptul că oricine crede o asemenea prostie statistică, este  un mare minus al sistemului nostru de învățământ ineficient și al credulității și al preconcepției celor mai multe dintre mijloacele noastre principale de informare. Permiteți-mi să încerc să explic de unde provine aceast procent de „97% a oamenilor de știință”.

De unde a pornit totul

David Craig explică: „Autorul lucrării care a venit cu faimoasa cifră de 97% a fost un programator web australian.  Mai târziu, el a obținut un doctorat în filozofie la Școala de Psihologie, Universitatea din Australia de Vest. Pe urmă, a fondat ceea ce ar putea fi considerat un climat- site alarmist. El a adunat un grup de voluntari și i-a însărcinat „examinând 11.944 de rezumate ale unor lucrări pe teme climatice din perioada 1991-2011 care corespund subiectelor „schimbări climatice globale” sau „încălzire globală”. Rețineți că voluntarii nu au citit lucrările științifice reale, ci doar s-au uitat la rezumate - un paragraf rezumat sau două care descriu ceea ce era în lucrări. Voluntarii au clasificat apoi rezumatele într-una din șapte categorii, în funcție de opiniile lor despre încălzirea globală antropogenă.”

După ce au făcut câteva calcule, ei au ajuns la o concluzie. Însă, această concluzie a fost mușamalizată. „Deci, acest lucru a dat doar 32,6% care, au concluzionat recenzenții, au susținut AGW. Acum vine partea inteligentă. În loc să admită că doar 32,6% dintre lucrări (de fapt doar rezumate ale lucrărilor) au aprobat AGW, grupul a decis să elimine toate cele 7.930 de rezumate care nu au luat o poziție referitor la AGW. Apoi, hei, s-a întâmplat magia. Au rămas doar 4.014 rezumate, dintre care 3.896 (97%) se presupune că au „susținut” AGW.”

Acest lucru este surprinzător, dar mai ales îngrijorător. David Craig menționează: „Este incredibil că nici un jurnalist sau editor din mass-media nu a avut nici capacitatea sau înclinația de a expune originile mai mult decât dubioase ale aproape omniprezentei afirmații „97% dintre oamenii de știință susțin AGW”.

Alte probleme care pun la îndoială validitatea

În continuare, David Craig aduce noi argumente care consolidează cele spune anterior. „Există alte câteva probleme care pun și mai mult la îndoială validitatea „97% a pretenției oamenilor de știință”. În primul rând, voluntarii au analizat rezumatele articolelor, nu opiniile a 11.944 de oameni de știință individuali. În cele 11.944 de rezumate analizate, ar exista mai multe articole ale unor oameni de știință. Deci, acei oameni de știință care au scris cel mai mult despre climă ar fi fost suprareprezentați. Mass-media care sprijină ideea alarmei climatice susțin până la nebunie că 97% dintre oamenii de știință cred în încălzirea globală antropică catastrofală și că „știința este hotărâtă”.

Dar mass-media tinde să nu menționeze multe mii de oameni de știință care sunt îngroziți de ceea ce poate fi cea mai mare și mai costisitoare gafă științifică din istoria omenirii. De exemplu, mă îndoiesc că mulți cititori au auzit de scrisoarea pe care 49 de foști astronauți și oameni de știință ai NASA au trimis-o acestei insituții, exprimându-și îngrijorarea față de aparenta obsesie a NASA față de ideea încălzirii globale antropice catastrofale.

Dacă v-am stârnit interesul, puteți comanda cartea lui David Craig de pe „Editura de carte.”