Constituțional, PNL i-a dat țeapă lui Klaus Iohannis

Luni, 17 februarie 2020, Biroul Executiv Național al PNL a decis că parlamentarii Partidului nu vor vota Guvernul Orban. E limpede. Constituțional, PNL i-a dat țeapă lui Klaus Iohannis.

După căderea Guvernului Orban la Moțiunea de cenzură, președintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la Cotroceni în vederea consultărilor privind noul Guvern. Potrivit Constituției, la consultări partidele parlamentare merg cu propuneri de candidați în vederea desemnării.

Aceste propuneri sînt făcute de organismele colective de conducere ale partidelor. PSD și Pro România au mers cu propunerea de a fi desemnat Remus Pricopie. PNL a mers cu propunerea, decisă de forurile conducătoare ale partidului, de a fi desemnat premier Ludovic Orban. Potrivit Constituției, președintele desemnează un premier plecînd de la convingerea că respectivul are mai mult șanse decît ceilalți candidați propuși de celelalte partide să realizeze majoritatea cerută de învestire.

Decizia de desemnare e de mare responsabilitate. Președintele știe că interesul național e ca țara să aibă cît mai repede un guvern, pentru a pune capăt crizei politice declanșate de căderea Guvernului anterior. Dintre cele două propuneri, Klaus Iohannis a preferat-o pe cea a PNL. De ce? Pentru că, în ipostaza sa de om responsabil, președintele a socotit că Ludovic Orban va reuși să facă majoritatea. Și această majoritate va avea drept nucleu chiar parlamentarii PNL. Pentru că în clipa cînd l-au propus pe Ludovic Orban liberalii au garantat nu numai că-l vor vota, dar și că vor angaja negocieri cu alte partide astfel ca să se realizeze numărul de voturi necesar învestirii.

Cel puțin așa s-a conchis din opțiunea lui Klaus Iohannis de a-l desemna pe candidatul PNL și nu pe cel al PSD. Potrivit Constituției, Ludovic Orban avea la dispoziție zece zile pentru a decide dacă să meargă în Parlament sau să-și depună mandatul pe motiv că nu poate realiza majoritatea. Automat, președintele, presupus minim responsabil, ar fi încredințat mandatul candidatului propus de PSD și Pro România.

Înainte chiar de a se face cele 10 zile, Ludovic Orban a anunțat că merge în Parlament pentru a obține votul de învestire. Potrivit Constituției, asta înseamnă că Ludovic Orban a reușit prin negocieri să facă o majoritate. Luni, 17 februarie 2020, după ce a trimis Parlamentului lista și programul noului Guvern Ludovic Orban ne-a anunțat că PNL va vota împotriva Guvernului. Păi, PNL mersese la Cotroceni cu propunerea ca el să facă Guvernul. Și acum, după ce au trecut cele zece zile în care Orban putea da mandatul înapoi, pentru că nu poate face majoritatea, PNL ne anunță că nu-l votează pe Ludovic Orban?

E limpede că PNL i-a tras țeapă lui Klaus Iohannis.

Pentru că nu-l credem pe Klaus Iohannis atît de iresponsabil încît să încredințeze mandatul lui Ludovic Orban știind că el nu va face majoritatea, deoarece chiar propriul partid nu-l va vota.