Constituția României, referendumul de acum 33 de ani

Constituția României. Sursa foto: Arhiva EVZ

Constituția României, referendumul de acum 33 de ani. România a avut referendumul constituțional pe 21 noiembrie 1991. Validarea referendumului a fost făcută pe 8 decembrie 1991.

Constituția României postdecembriste a fost amendată în decembrie 2003, prin referendum.

Constituția României postdecembriste. Președintele

La 21 noiembrie 1991, Constituția României ajungea la votul popular. Românii ieșeau din comunism și trebuiau să-și realizeze viața democratică altfel. Ultima constituție, a României socialiste fusese adoptată în 1965. Maestru de ceremonii fusese juristul Antonie Iorgovan. Constituția stabilea o serie de elemente noi față de comunism.

Astfel, Președintele României avea atribuții pe linie de politică externă. El era ales prin vot popular pe un mandat de 4 ani. Președintele nu avea drept de veto. Președintele nominaliza un Prim-Ministru care propunea o majoritate parlamentară rezultată din alegeri libere. România era prin Constituția din 1991, republică semiprezidențială. Președintele veghează la respectarea Constituției și este un mediator al vieții politice. Consultă reprezentanții partidelor politice, poate participa la ședințe de Guvern sau ale CSM. Este comandant al Armatei, prezidează CSAT și poate semna tratate internaționale, ratificate de Parlament.

Independența, suveranitatea, indivizibilitatea teritorială, interdicția colonizării populațiilor străine, forma de guvernământ republicană sunt stipulate de Constituția din 1991.

Constituția  -  Parlamentul și Guvernul

Constituția definea Parlamentul ca fiind bicameral,pentru prima dată din 1946. Nu există conceptul de cameră superioară și inferioară. Camera și Senatul împart atribuțiile legislative, deputații având însă dreptul ca doar ei să apropbe bugetul. Singura diferență între Camere este proporționalitatea votului alegător/ales. Adică senatorii sunt aleși de un număr mai mare de cetățeni și trebuie să aibă minim 35 ani. Deputații sunt aleși de mai puțini cetățeni și trebuie să aibă minim 24 ani.

Parlamentul în majoritate, poate vota moțiuni de cenzură iar 2/3 din Parlament pot iniția suspendarea Președintelui, pe care poporul o votează prin referendum. Guvernul emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Președintele, Guvernul, Parlamentul pot avea inițiative legislative.

Constituția definește strict și faptul că poporul poate fi consultat prin referendum.

Amendamentele din 2003

În 2003, s-a decis ca Președintele să aibă mandat de 5 ani. De asemenea, principiile de apartenență euro-atlantică au fost introduse în Constituție. Au fost introduse și principiile raportului dintre dreptul european și dreptul național. Curtea Constituțională a României verifică dacă o lege încalcă sau nu Constituția.

Numai o instanță de judecată sesizată ridică o excepție de necosntituționalitate, pe care Curtea Constituțională o analizează și apoi o judecă. Mandatele judecătorilor CCR sunt votate de Parlament. Partidele politice susțin membrii judecători din CCR.