Un consilier local PNL din municipiul Sebeș, județul Alba, a fost obligat la muncă neremunerată la o biserică. Acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.
Radu Șerbănescu, consilier local PNL, are în spate o experiență de 23 de ani. Începând cu anul 2008, el a primit și funcția de șef al sucursalei de furnizare a apei potabile APA CTTA Sebeș.
Consilier local PNL, condamnat după ce a fost prins băut la volan
Fapta pentru care a fost condamnat în instanță a avut loc în data de 1 martie 2023. Potrivit rechizitoriului, „inculpatul a condus autoturismul (...) având, la ora 18:25, o concentrație de 2,88 g%0 alcool în sânge, iar la ora 19:25 o concentrație de 2,60 g%0 alcool în sânge”.
Când a fost oprit și testat cu etilotestul, „a rezultat o alcoolemie în aerul expirat de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat”.
În fața anchetatorilor acesta a declarat că ”a consumat 0,5 l de bere, iar ulterior aproximativ 1 litru vin, fără aport alimentar”.
Polițiștii au explicat starea în care se afla consilierul
În examenul clinic însoțitor al prelevării probelor biologice în vederea determinării gradului de intoxicație etilică se menționează că „inculpatul prezenta o ținută ordonată, atitudine adecvată, cooperant, liniștit, comunicarea verbală coerentă, orientat, tulburări de echilibru absente, fără halenă alcoolică”.
În 27 decembrie 2023, Judecătoria Sebeș l-a condamnat la pedeapsa de 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare. Acesta se mai află și sub supraveghere pe un termen de 3 ani.
De asemenea, instanța l-a obligat și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Consilierul PNL trebuie să facă muncă în folosul comunității
Consilierul PNL trebuie să muncească 60 de zile în folosul comunității. Activitatea poate fi desfășurată în cadrul Bisericii din cadrul Spitalului municipal Sebeș sau în cadrul Primăriei Sebeș:
„Urmarea imediată a faptei săvârșite constă în crearea unei stări de pericol pentru siguranța circulației pe drumurile publice, prin conducerea pe un drum public a unui autoturism deși șoferul se afla sub influența băuturilor alcoolice, având o îmbibație alcoolică de 2,88 g/l alcool pur în sânge, fiind evident că inculpatului îi erau alterate abilitățile de șofat și a riscat să fie implicat într-un accident de circulație și să producă nu doar distrugeri materiale, ci și vătămări ale integrității corporale sau, chiar, decese”, a susținut magistratul care a judecat dosarul.
Instanța a mai reținut că șoferul a condus autoturismul sub influența alcoolului pe drumurile publice din comuna Cut. Sectorul de drum era mai puțin circulat, la o oră cu trafic redus.
Radu Șerbănescu a contestat decizia Judecătoriei Sebeș. Dosarul urmează să ajungă la Curtea de Apel Alba Iulia unde se va pronunța hotărârea definitivă.