Înalta Curtea a stabilit printr-un recurs în interesul legii, faptul că moștenitorii pot obține date despre secretul bancar al defunctului. Mai exact, se pot obține aceste date chiar și de dinaintea morții titularului. Vorbim despre informații protejate de secretul bancar și vorbim despre situația în care este justificat scopul.
Curtea de Apel Galați este cea care a cerut detalii cu privire la acest aspect. Mai ales că nu exista jurispriudență unitară în domeniu. Anumite instanțe decideau să ceară băncii date de dinainte morții defunctului, altele de la momentul decesului acestuia.
Moștenitorii, în pericol să piardă averea
Drept urmare, erau instituții bancare care refuzau să dea aceste informații, în acest fel unii moștenitori riscau să fie privați de dreptul lor. Totul sub pretextul secretului bancar pe care băncile refuzau să îl dezvăluie. Drept urmare, cei de la Galați au cerut Înaltei Curți să stabilească dacă secretul bancar poate fi devoalat de la deschiderea contului sau de la momentul decesului.
“Moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretend”, au statuat magistrații. În acest moment pentru ca decizia să fie pusă în aplicare va trebui publicată în Monitorul Oficial.
Și mai multe procese pentru moșteniri
Din acel moment, hotărârea Înaltei Curți capătă sens de lege și trebuie aplicată la toate instanțele. Cu siguranță, după aceasta decizie, multe dintre dosarele legate de moșteniri vor căpăta o altă nuanță. Având în vedere că moștenitorii vor putea vedea ce a făcut titularul cu eventuala moștenire înainte ca el să fi decedat.
Cu siguranță acest lucru va duce și la alte procese îndreptate împotriva terțelor persoane, dacă titularul a transferat bani care se presupune că făceau parte din masa succesorală.