Concluziile și suspiciunile Raportului final

Raportul final al Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial se află, astăzi, pe ordinea de zi a Parlamentului

Raportul adoptat prin vot vizează doar acțiuni ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea candidatului Băsescu.

Deși au fost invitați în repetate rânduri, Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea au refuzat participarea la audieri în fața Comisiei și nu au oferit răspunsuri clarificatoare membrilor forului legislativ pentru a-și fonda luarea unei decizii.

Dan Andronic. FOTO: EVZ

Suspiciuni

După cele 8 luni de activitate ale Comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009 în care au fost audiate 45 de persoane nu s-a putut decât deduce că au existat acţiuni de influenţare a scrutinului în lipsa buletinelor de vot.

„Concluzia Raportului este că au fost nişte acţiuni concertate de schimbare a şefilor de prefecturi şi de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a schimba sau de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletine de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem doar să deducem că aceste acţiuni au avut loc, că s-a încălcat legea şi că au avut scopul de a influenţa rezultatul votului”, a subliniat președintele Comisiei Oana Florea la prezentarea concluziilor Raportului. Totodată, verificarea de către „CCR doar a buletinelor nule a fost insuficientă pentru a se considera dacă alegerile au fost fraudate”, se arată în Raport.

Plan premediat

„Acțiunile Instituției Prezidențiale și ale Guvernului au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan premeditat, amplu și bine pus la punct.” Cu alte cuvinte, „în realizarea planului de favorizare a candidatului Traian Băsescu, reprezentanții Instituției prezidențiale și ai Guvernului au acționat în forță, cu rea credință, în dispreț total față de lege”, se mai arată în Raport.

Acțiunile de natură a determina „fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009” în favoarea lui Băsescu au provenit din diferența foarte mică de „doar 70.321” de voturi dintre cei doi candidați înscriși în cursa pentru prezidențiale: Geoană și Băsescu.

Influențare a rezultatului

În ideea existenței unei premeditări a influențării rezultatului alegerilor, în raport s-a ajuns la concluzia unor „intervenții în forță” asupra aparatului administrativ al țării, prin schimbarea șefilor de servicii publice de deconcentrate ale ministerelor, în perioada 1 octombrie 2009 – 6 decembrie 2009 .

Laura Codruța Kovesi. FOTO: EVZ

„Acolo era Statul”

Comisia de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009 a fost înființată ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalistul EVZ, Dan Andronic. Acesta a relatat că în noaptea de 6 spre 7 noiembrie 2009, noaptea alegerilor prezidențiale din turul doi, în casa lui Gabriel Oprea, la aceea vreme senator independent, au participat persoane cu funcții de conducere în autoritățile publice printre care:

George Maior, directorul Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI., Laura Codruța Kovesi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, precum și alte persoane publice printre care: Dan Andronic, consultant politic, politicienii Nicolae Onțanu, Anghel Iordănescu. Potrivit lui Andronic, „Acolo era Statul”, în sufrageria lui Gabriel Oprea: „Aveam senzația acută că intrasem în ochiul uraganului. Aveam senzația că asist la Noaptea Generalilor, după 20 de ani”.

Urmărire penală

Față de aceste considerente, Comisia urmează să trimită Raportul instituțiilor competente pentru ca acestea să acționeze potrivit prescripțiilor legale.

Numai Parchetul General de pe lângă ÎCCJ poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Băsescu. De asemenea, va rămâne la latitudinea președintelui Klaus Iohannis dacă cere urmărirea penală a foștilor membri ai guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă.

Mai mult, rămâne la latitudinea Camerei Deputaților dacă cere urmărirea penală a domnului Cătălin Marian Predoiu, fost membru al guvernului care, în prezent, are calitatea de deputat.

Grup infracțional

Liderii PD sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, fiind implicat inclusiv Traian Băsescu, respectiv fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.

„Președintele României - Traian Băsescu, împreună cu primul ministru al Guvernului - Emil Boc și cu ceilalți membri ai Guvernului României: Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă, s-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni care să aibă drept consecință favorizarea comiterii de infracțiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu.”, se arată în sursa precizată.