Marius Budăi, ministrul român al Muncii, și Johannes Rauch, ministrul austriac al Muncii, au semnat o declarație comună prin care se precizează că „România este parte din comunitatea europeană și de aceea trebuie să devină parte a spațiului Schengen”. Ce prevede acest document.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat cu puțin timp în urmă că a semnat o declarație comună cu ministrul Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorului din Austria, Johannes Rauch. Cei doi oficiali s-au întâlnit la Bruxelles.
Ministrul român al Muncii a publicat actul și susține că concluzia este că „România este parte din comunitatea europeană și de aceea trebuie să devină parte a spațiului Schengen”. Poziția oficialului din Austria este împărtășită de vice-cancelarul Austriei, Werner Kogler, președintele Partidului Verzilor.
Potrivit documentului, cele două state au o istorie comună, dar și o „strânsă cooperare economică și culturală”. În cadrul declarației comune se vorbește și despre legătura dintre cetățenii celor două state.
„România trebuie să devină parte a spațiului Schengen”
Marius Budăi a anunțat pe rețelele de socializare semnarea unei declarații comune cu omologul său austriac. Oficialul român a postat actul integral prin care se precizează că România este parte din comunitatea europeană și are dreptul de a deveni parte din spațiul Schengen.
„Austria și România sunt legate printr-o lungă istorie comună și o strânsă cooperare economică și culturală. Ambele țări beneficiază de acest lucru într-o mare măsură. Suntem de acord că trebuie să îmbunătățim condițiile pentru profesioniștii români în general, dar mai ales pentru îngrijitorii 24 de ore.
Aceasta include aderarea României la Schengen, care i-ar salva pe îngrijitori ore de controale la frontieră. Acest lucru ar beneficia nu doar angajații din asistentă medicală și îngrijire, ci și economia austriacă în ansamblu. România face parte din comunitatea europeană și, prin urmare, trebuie să facă parte și din spațiul Schengen.
În Austria, mii de familii se bazează zilnic pe sprijinul îngrijitorilor 24 de ore din România și din alte țări din Europa Centrală și de Est. Fără cei 30.000 de îngrijitori 24 de ore, nu ar fi posibil să se ofere aceeași calitate a îngrijirii persoanelor care au nevoie de îngrijire în Austria”, este textul Declarației comune, potrivit ministrului Muncii.