Comuniștii contestă data alegerilor din Republica Moldova

Vladimir Voronin / sursa foto: arhiva evz

Comuniștii contestă data alegerilor din Republica Moldova. Deputații Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) Vladimir Voronin și Diana Caraman sunt nemulțumiți de data alegerilor prezidențiale.

Comuniștii contestă data alegerilor la Curtea Constituțională

Fostul președinte Voronin și deputata Caraman au solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea unei prevederi din Codul Electoral și Hotărârea Parlamentului prin care s-a stabilit data de desfășurare pentru alegeri prezidențiale din această toamnă.

Cei doi politicieni comuniști au depus o sesizare în acest sens pe 22 august.

Fostul președinte Vladimir Voronin și deputata Diana Caraman au solicitat, în sesizarea depusă la Curtea Constituțională, verificarea de constituționalitate a articolului 135, aliniatul 2 din Codul Electoral.

Este vorba despre articolul care predeve că „alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului Președintelui în funcție, însă nu mai târziu de termenul stabilit la art. 90 alin. (4) din Constituția Republicii Moldova”.

Comuniștii amestecă alegerile la termen cu vacanța funcției

Comuniștii se pare că nu fac deosebirea între alegerile la termen și cele organizate în caz de moarte sau demisie a șefului statului. Astfel, ei susțin că în Constituție scrie că alegerile prezidențiale se organizează „în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova”.

Prin urmare, cei doi comuniști consideră că art. 135, alin 2 din Codul Electoral nu ar fi în conformitate cu Constituția Republicii Moldova.

Mai mult, fostul președinte Vladimir Voronin și colega sa de la PCRM au cerut Curții Constituționale și verificarea constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 122, din 16 mai 2024, cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Pe deasupra, comuniștii Diana Caraman și Vladimir Voronin au cerut instanței de contencios constituțional și declararea ca neconstituționale a articolului 135, alinieatul 2 din Codul Electoral, precum și a Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova privitoare stabilirea datei alegerilor prezidențiale.

Alegerile se vor desfășura pe 20 octombrie

Reamintim că alegerile pentru președinția Republicii Moldova vor fi organizare pe 20 octombrie anul acesta, concomitent cu un referendum constituțional cu privire la aderarea țării la Uniunea Europeană.

Până în prezent, 19 persoane și-au anunțat intenția de a candida, dar seocamdată doar șase candidați și-au depus dosarele la Comisia Electorală centrală, și anume Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării europene, Renato Usatîi, fost primar la Bălți, Irina Vlah, fost bașcan în Găgăuzia și o apropiată a condamnatului fugar Ilan Șor, fostul ambasador moldovean în SUA Igor Munteanu, actuala președintă Maia Sandu și Liudmila Korsun, șefa Federației Moldovenilor din Rusia .