Lipsă acută de personal în sezonul estival 2021! Ce soluție au găsit patronii hotelurilor de pe litoral pentru a-și continua activitatea

02 Jul 2021
Lipsă acută de personal în sezonul estival 2021! Ce soluție au găsit patronii hotelurilor de pe litoral pentru a-și continua activitatea

Din pricina faptului că românii au plecat din țară în număr tot mai mare în ultimele decenii, forța de muncă din România continuă să fie tot mai redusă de la an la an. Acest lucru este vizibil mai ales în domeniul Horeca, unde lipsa personalului este o adevărată problemă în acest sezon estival. Pentru a evita o situație fără precedent, proprietarii hotelurilor de la mare au găsit rezolvarea: orientarea către forța de muncă din Asia.

 

Muncitorii sezonieri sunt esențiali pentru susținerea activității din timpul verii, însă anul acesta doar jumătate dintre posturile de muncă disponibile sunt ocupate.

 

Iată de ce patronii hotelurilor de pe litoral apelează la forță de muncă din Asia:

 

Deși s-a dat startul sezonului estival încă de la începutul lunii în curs, hotelurile și restaurantele nu sunt pregătite în totalitate pentru a primii turiștii. Unii patroni care au afaceri pe litoral, au găsit o soluție: recrutarea de muncitori calificați și necalificați din țări asiatice precum Vietnam, Indonezia, Filipine, Sri Lanka sau NepalThailanda.

 

Anul trecut, reprezentanții Ministerului Muncii au declarat că vor oferi anul acesta 25.000 de locuri vacante pentru recrutarea de personal din Asia, fiind cu câteva mii mai puțin decât în 2020. 

 

Care sunt procedurile de recrutare?

 

Dacă ai nevoie de personal și dorești să apelezi la forța de muncă din Asia, ține cont de faptul că procesul de angajare poate fi anevoios și complicat. Din fericire însă, există agenții de recrutare cu experiență în domeniu, precum Work-finder.eu, care se pot ocupa integral de procedurile necesare. 

 

În ceea ce privește serviciile oferite, acestea includ atât recrutarea, cât și obținerea vizei și a altor documentelor necesare pentru începerea activității.

 

 “Căutăm personalul care se potrivește cel mai bine, fie că este vorba despre bone filipineze, muncitori nepalezi, bucătari din Sri Lanka sau zidari vietnamezi. Verificăm profilele candidaților, de la CV, pregătirea profesională, experiența dobândită și oferim probe de lucru filmate”, spun reprezentanții agenției Work Finder.

 

Procesul de recrutare include:

 

  • Încheierea contractului cu o agenție specializată în domeniu;
  • Alcătuirea unui profil al candidatului ideal, realizat între agenție și angajator;
  • Selecția angajaților în urma vizualizării CV-urilor;
  • Susținerea de interviuri online la cererea angajatorului;
  • Semnarea contractului de angajare;
  • Obținerea actelor necesare pentru emiterea Avizului de Muncă;
  • Obținerea vizelor de muncă;
  • Obținerea Permisului de Ședere Temporară în România;
  • Oferirea de suport pentru integrarea la locul de muncă.

 

Așadar, turiștii care vor vizita litoralul în această vară vor întâlni tot mai mulți lucrători din Asia, apreciați de angajatorii din România, fiind cunoscuți pentru faptul că sunt harnici, deschiși și ospitalieri și nu în ultimul rând, adaptabili la medii noi. 

 

Drept urmare, companiile din țară au ocazia să-și ocupe posturile de muncă vacante cu muncitori calificați sau necalificați din Asia, care să corespundă cerințelor postului. Fie că este vorba despre cameriste, chelneri sau electricieni, dacă apelezi la o agenție cu experiență în domeniu, ai siguranța că totul va fi realizat prin metode legale și eficiente, cu beneficii atât pentru angajator, cât și pentru lucrători. 

 

Sursa foto: Pexels.com.