Cum ne hidratam iarna?

Sănătatea fizică și sănătatea mentală se întrețin dacă te hidratezi corect. Deshidratarea nu este un fenomen specific verii, ci se manifestă și iarna. Mai mult decât atât, deshidratarea are efecte mai pronunțate iarna, deci este foarte important să știi cum să te hidratezi. Pe magazin.kafune.ro găsești tipuri de cafea care îți vor prinde bine iarna aceasta, fără să te deshidrateze.

De ce trebuie să te hidratezi iarna?

Lichidele pe care le consumi iarna sunt vitale pentru funcționarea corectă a organismului nostru. Exercițiile fizice deshidratează corpul mai mult iarna decât vara și asta din cauza lipsei de umiditate din atmosferă. Din acest motiv, pentru iubitorii de sport, nevoia de hidratare este mult mai ridicată. Sporturile de iarnă, ski-ul și snowboardingul, necesită un efort considerabil, de aceea nevoia de a consuma lichide este și mai mare. De asemenea, iarna ai tendința de a purta mai multe straturi de haine, mai ales când te afli în aer liber, ceea ce înseamnă că organismul uman depune și mai mult efort pentru a se răcori, transpirând mai mult.

În timpul sezonului rece este mult mai greu să-ți dai seama când ești deshidratat, iar din acest motiv amâni să iei la timp măsurile necesare. Senzația de sete, oboseală sau amețeală par a fi singurele simptome după care îți poți da seama că ești deshidratat. Așadar, iarna, organismul pierde o cantitate semnificativă de apă datorită mecanismului de reglare a temperaturii: vasele de sânge se contractă pentru a conserva căldura și pentru a menține temperatura corpului normală.

Cum te poți hidrata iarna?

Ideal este ca 70-80% din aportul de apă să provină din lichide, precum apa, ceaiul, cafeaua sau supa, în timp ce 15-20%, din alimente, fructe și legume.

O hidratare corectă previne efectele neplăcute ale pielii uscate și susține funcționarea sistemului intestinal și renal. Senzația de oboseală, somnolență și gură uscată sunt semnele deshidratării. Ritmul aportului de lichide trebuie să fie păstrat constant, și cel mai important este să bei apă înainte să-ți fie sete, pentru că senzația de sete arată că eștii deja deshidratat.

Asigură-te că te hidratezi corect

Dimineața, când te trezești, bea un pahar mare de apă. Acest obicei este excelent pentru sănătate, aducând beneficii întreg organismului tău, spre exemplu: curăță colonul, elimină toxinele din sânge, reduce nivelul stresului din organism și ajută la pierderea în greutate.

Ceaiul este băutura miraculoasă a iernii. Pe lângă savoarea pe care o are, prepară-ți ceaiul cu zeamă de lămâie și cu miere. Indicat este să bei un ceai de cel puțin 3 ori pe zi, iar ceaiurile cu aromă de fructe sunt excepționale.

Consumă alimente care conțin apă. Castraveții, ardeiul gras, țelina, ridichiile și roșiile sunt alimente bogate în surse de apă. Ține cont că, un kilogram de portocale, care sunt ”fructele iernii” este echivalent cu un litru de apă, iar în plus au vitamine, minerale și fibre.