Cum alegi mobila potrivită pentru locuința ta?

22 Nov 2021
Cum alegi mobila potrivită pentru locuința ta?

Alegerea mobilierului potrivit, inclusiv stilul și culorile care să reziste testului de trecere a timpului, poate fi o activitate dificilă. Mobilierul dă viață spațiilor casei noastre. Cu toate acestea, alegerea mobilierului potrivit se referă la mai multe aspecte, dincolo de partea estetică. Decizia finală este una dificilă, care poate provoca anxietate dacă nu știi câți bani să investești, ori pentru că nu ești sigur ce material să alegi. 

 

Majoritatea dintre noi își imaginează că alegerea mobilierul este o sarcină simplă, dar în cel mai scurt timp se trezesc în mijlocul unui coșmar din care nu știu cum să iasă, deoarece nu au destule informații referitoare la acest subiect. Adevărul este că tot ce trebuie să faci este să respecți câteva recomandări simple, iar alegerile vor veni de la sine. Îți vei da seama că mobila de lux nu este neapărat scumpă și inaccesibilă și că investiția în casa ta merită orice eforturi. Până la urmă este vorba de spațiul în care vei trăi și unde te vei întoarce să îți încarci bateriile după zile aglomerate și pline de stres. 

Iată care sunt principalele recomandări pe care trebuie să le  urmezi atunci când trebuie să îți alegi mobilierul:

Alege o temă

Va fi mult mai ușor să te decizi dacă știi că vrei să urmezi stilul contemporan cu piese metalice, unghiulare sau stilul clasic, care îți va oferi o atmosferă familiară. Stilul eclectic este unul individualizat, cu piese artizanale sau etnice, în timp ce stilul tradițional te va încânta cu piese vintage sau moșteniri de familie. 

Definește-ți nevoile

Află tot ce ai nevoie de la mobilierul tău și cum îți poate face acesta viața mai confortabilă. De exemplu, poate ai nevoie de un pat mai mare, de un dulap mai încăpător, ori de o masă pentru dining, la care să încapă mai mulți musafiri. Va trebui să iei în calcul scopul fiecărei camere, deoarece livingul, de exemplu, are alte nevoi decât bucătăria. 

Ține cont de stilul tău de viață

Ești o persoană activă și energică, sau una melancolică și statică? Ai familie mare sau trăiești singur? Ai copii sau animale de companie? Toate aceste răspunsuri te vor conduce către niște alegeri care vor completa în mod ideal lista ta referitoare la subiectul mobilei. 

Verifică dimensiunile camerelor

Fiecare cameră are dimensiuni unice în care va trebui să încadrezi tot mobilierul pe care ți-l dorești. Un designer te poate ajuta foarte mult în această situație, punându-ți la dispoziție câteva schițe cu cele mai potrivite variante.

Începe cu piese de rezistență

Aici sunt incluse canapeaua din camera de zi, masa din sufragerie și paturile din dormitoare. În funcție de acestea poți construi un design care să includă restul pieselor de mobilier de care ai nevoie. Dulapuri, fotolii, scaune, etc. Nu trebuie să alegi seturi complete, deoarece camera va avea un aspect plictisitor. Lasă-ți imaginația să funcționeze și nu te teme să amesteci puțin lucrurile. Alege elemente pe care simți că le iubești și de care ești sigur că te vei bucura mulți ani de acum încolo. 

Probabil că vei găsi o mulțime de piese de mobilier care te atrag, dar care nu sunt neapărat potrivite pentru casa ta. Asigură-te că vei lua în calcul durabilitatea, funcționalitatea și estetica atunci când faci alegerile finale. 

Măsoară fiecare cameră în parte și analizează în profunzime spațiul și modul în care îți dorești să îl utilizezi. Mobilierul trebuie să se poată încadra perfect în casa ta, astfel încât să lase suficient spațiu pentru a permite o circulație neobstrucționată. 

Culoarea mobilierului trebuie să completeze tonul camerei tale și decorațiunile. Oricât de bine ar fi conceput mobilierul, dacă nu alegi o culoare în ton cu restul casei, atmosfera poate deveni instant obositoare.