Cat timp rezista un implant dentar?

Un zambet frumos si sanatos este arma secreta a oricui, pentru o viata sociala cat mai activa si incredere sporita in propria persoana. Din acest motiv, in ultima perioada tot mai multi oameni sunt nevoiti sa treaca pragul cabinetelor stomatologice pentru a-si rezolva diferite probleme dentare, printre care si un dinte lipsa. Exista, insa, o varianta excelenta pentru a inlocui cu succes un dinte lipsa: un implant dentar.

Rezistenta unui implant dentar

Oricare dintre cei care merg la o clinica stomatologica s-au confruntat, cu siguranta, cel putin o data, cu diferite mituri privind procedurile si solutiile stomatologice: ca un implant doare, ca nu rezista mult timp, ca detartrajul nu este indicat si multe altele. Inainte de a crede toate aceste afirmatii si de a deveni reticenti fata de implantul dentar, pacientii trebuie sa ceara parerea medicului stomatolog, singurul care le va oferi un raspuns argumentat, bazat pe cercetari.

In ceea ce priveste rezistenta implantului, specialistii au facut studii pe o perioada de 10 ani si chiar mai mult, pentru a observa felul in care un implant dentar se comporta in timp. Rezultatele au demonstrat o rata de succes cuprinsa intre 90% si 99%, evidentiind faptul ca cele mai multe dintre implanturile care nu au rezistat, au cedat repede, in primele luni sau in primii ani de la fixare.

Factori care influenteaza rezistenta unui implant

Potrivit expertilor de la clinica PlazaDent, durata de viata a unui implant nu este, in principiu, limitata in timp. Exista, insa, o serie de factori care pot influenta semnificativ rezistenta acestuia:

  • Tesutul osos

Un implant inserat intr-un tesut osos sanatos are toate sansele sa reziste foarte mult timp. In situatia in care osul dispare in timp prin resorbtie, este firesc ca implantul sa nu mai aiba sustinerea necesara si sa se desprinda.

  • Calitatea gingiei

Gingia joaca, de asemenea, un rol esential in sustinerea implantului. O gingie sanatoasa va realiza o sigilare perfecta, impiedicand, astfel, acumularea fragmentelor alimentare. In caz contrar, cand gingia este moale, alimentele patrund in jurul implantului, favorizand aparitia periimplantitei, o boala care duce la afectarea in timp a osului si la eliminarea implantului.

  • Fracturarea implantului

Acest lucru tine de calitatea materialelor din care este fabricat dispozitivul, respectiv de firma producatoare. Persoanele care isi pun un implant trebuie sa opteze pentru solutii de calitate, de la firme recunoscute in domeniu.

  • Lipsa de experienta a medicului care realizeaza lucrarea

Exista, din nefericire, cazuri in care implantul cedeaza din cauza faptului ca medicul stomatolog nu a realizat corect procedura. Prin urmare, este necesara colaborarea cu o clinica dentara care ofera servicii profesioniste, pentru a evita astfel de situatii neplacute.

Cum se intretine corect un implant

Persoanele care opteaza pentru aceasta solutie de reconstructie dentara trebuie sa aiba o igiena orala corecta, sa se spele pe dinti de doua ori pe zi si sa utilizeze ata dentara si apa de gura. De asemenea, este  recomandata vizita la medic o data la sase luni, pentru un control de rutina, in cadrul careia sunt verificate gingia din jurul implantului si starea acestuia. In plus, se recomanda si realizarea unei radiografii, o data pe an, pentru a vedea starea tesutului osos.